Kategoriler
Gündem

Otobüs seferleri ne zaman başlıyor?

Otobüs seferleri 4 Haziran tarihinden itibaren başlatılıyor. Yalnızca 4 otobüs firmasının hizmet için yeniden aktif olacağı bilinirken, şehirlerarası ulaşımda bulunmak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar belirlendi.

Otobüs seferleri 4 Haziran tarihinde başlıyor

Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı kapsamında sosyal izolasyonun ön plana çıktığı Türkiye’de, alınan tedbirler ulaşım seferlerinin iptal edilmesine neden olmuştu. Acil durumlarda kişilerin valiliklere başvuru yapması serbestken, izin alamayanlar bulunduğu şehirden ayrılamadı. Ancak önümüzdeki ay itibariyle turizm sektörüne açılış yapacak olan Türkiye, ulaşım seferlerini karayolları, demiryolları ve havayolları üzerinde kademeli olarak açıyor. Henüz bir tedavi yöntemi geliştirilmeyen hastalık için, bulaş olmaması adına Sağlık Bakanlığı sektörler arası yeni adaptasyon kurallarını belirledi. Ulaşımda bu tedbirlerin yoğunlaşacağı ve bu nedenle yeni oturma düzeni, yeme-içme kuralları, servis hizmetleri gibi uygulamalara köklü değişiklikler getirilmiştir.

Otobüs seferleri 4 otobüs firmasının liderliğinde 4 Haziran tarihinden itibaren açılıyor. Süreç kapsamında yolcuların yan yana seyahat etmesi engellenirken, uçak firmaları aynı zamanda yeme-içme faaliyetlerine son verdi. Yüzde 50 kapasite üzerinden yolculuğa başlayacak olan ulaşım firmaları, fiyat oranlarını karşılamak için şimdiden biletlere yüzde 40 zam yaptığı görülüyor.

HES uygulaması üzerinden kod almayı unutmayın!

Şehirlerarası seyahat engelinin kalkmasıyla birlikte bilet satışlarında yoğun talep artışı gözlemlendi. Bilmeyenler için; Sağlık Bakanlığına ait Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden bilet işlemlerinin gerçekleştirilmesi isteniyor. HES kodunu, uygulamada yer alan ‘HES kodu işlemleri’ bölümünden rahatlıkla alabilirsiniz. Ancak, bu işlemi aynı şekilde SMS yoluyla da başarabilmeniz mümkün. HES yazıp aralarında boşluk bırakmak suretiyle T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 rakamı ve paylaşım süresi (gün sayısı) yazılmalıdır. Daha sonra tek yapmanız gereken, 2023’e mesaj olarak göndermektir. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı için şehirlerarası yasakların devam ettiği şehirlerde ise valilik tarafından izin belgesi alınması zorunludur. 20 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstüne bilet satışı gerçekleştirilmezken, valilik izni ile refakatçi eşliğinde kişilerin seyahat etmesine izin verilecek.

4 Haziran tarihinden itibaren Türkiye genelinde otobüs seferleri başlayacak olup, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda hizmet veren firmalardan birinde yetkili olan Alaattin Çendek, konuya ilişkin önemli detaylar aktardı. Buna göre, şirket olarak çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Çendek, kişilerin izin kâğıdı olmadığı takdirde ulaşımına izin verilmeyeceğinin altını çizdi. 50 kişilik araçlarda yalnızca 25 kişinin seyahat etmesi beklenirken, yolcuların koltuklarda tekli olarak oturması bekleniyor. Araçların dezenfeksiyon işlemlerinin aralıksız süreceği tedbirler aralıksız devam edecek olup; kişilerin seyahat edebilmesi için HES uygulaması zorunlu olarak belirlenmiştir.