Kategoriler
Ekonomi

Otomobil satışları gelen zamla birlikte düşüş eğilimine geçti

Otomobil satışları geçtiğimiz günlerde gelen ÖTV zammıyla birlikte düşüş yaşıyor. Sektörde yaşanan sarsıntının büyümesi öngörülürken, hükümetin yeniden orta yollu bir karara varması beklenmektedir.

Otomobil satışları gözle görülür bir düşüş yaşadı

Geçtiğimiz hafta otomobil satışları için yapılan değişimler, ÖTV zamlarını fahiş fiyatlardan getirdi. Bununla birlikte çoğu insanın sektörden elini çektiği ve otomobil yatırımlarını geride bıraktığı görülüyor. Yüzde 220’lere ulaşan ÖTV oranı özellikle birinci el piyasasındaki satışlara ket vurmuş durumda. İkinci elde ise bu durum fiyatların artışına sahne oldu.

İkinci el otomobil satışını yapan firmaların bir haftalık süre içerisinde ciddi oranlarda kayıp yaşadığı aktarıldı. Birgün.com tarafından yapılan habere göre, ikinci el oto galericiler gazeteye durumun vahameti konusunda bilgiler verdiler. Daha önce ‘en uygun’ olarak servis edilen otomobillerin bile şimdilerde 10 ila 15 bin lira arasında artış yaşadığı söylendi. Ayrıca ikinci el otomobillerde fiyatların minimum 160 bin liraya dayandığı, orta segment sedan gruplarındaki zam oranının 40 bin liraya fırladığı bilgisine yer verildi.

Oto galerici yenilenen fiyatlar hakkında konuştu

İstanbul’da oto galerici olarak çalışmakta olan bir vatandaş, araç fiyatları ile ilgili şunları söylüyor: “Bazı grup araçlarımızda fiyatlar yukarı çıktı. Orta segment kategorisinde yer almakta olan araçlar ise yaklaşık olarak 40 bin lira kadar artış yaşamıştır. Talepler şu an sakin olmakla birlikte, müşteriler piyasayı anlamaya çalışıyor. Dizel otomatik araçlarda fiyatlar 160 ila 170 bin liradan başlarken; Sedan grubunda yer alan araçlar için fiyat gelişmelerinin bu şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz.”

Resmi Gazete ile netlik kazanan ÖTV zamları vatandaşın sektör üzerindeki ilgisini azalttı. 1600 cc motor hacminin altında yer alan araçların vergi matrahında alt sınır 70 bin liradan 85 bin liraya yükseldi. 1600 cc ve üzeri için ise ÖTV oranı fahiş bir şekilde arttırılmıştır. Buna göre, 1600 ila 2000 cc arası silindir hacmine sahip olan araçlar, matrahını yüzde 130 ÖTV ile 170 bin TL’nin üzerine çekti. Diğer bir yandan daha önceleri matrahı 170 bin TL’nin üzerinde olanlar ise yüzde 150 ÖTV zammıyla karşılaşmıştır.

2000 cc üstü silindir hacmine sahip olan ve matrah sınırı bulunmayan araçlardaki ÖTV zammı yüzde 220’ye yükseldi. Getirilen zamdan önce 401 bin liradan satışı yapılan 1600 ila 2000 cc motor silindir hacmine sahip bir otomobilin fiyatı bu sayede 461 bin TL oldu. 2000 cc üzeri motor hacimli, 521 bin liradan satılan bir araç için şimdilerde istenen fiyat 642 bin TL’dir.