Kategoriler
Güncel

Otomobile gelen yeni ÖTV zammı Türkiye’yi birinci yaptı

Otomobile gelen ÖTV zammı sonrasında sosyal medyada oluşan büyük tepki “otomobil almıyoruz” kampanyasına dönüştü. Cumhurbaşkanı kararıyla orta ve üst grup otomobillere uygulanan ÖTV zamlarında fahiş oranlar tespit edildi. Alt sınıf otomobillerde ise ufak bir fiyat yenilemesine gidilmiştir.

Otomobile fahiş zam 

Türkiye ekonomisinin zorlu koşulları yeniden su yüzeyine çıkıyor. Cumhurbaşkanı kararı altında yayımlanan yeni duyuruda ÖTV zammına gelen fahiş oran tüm dikkatleri çekti. Orta ve üst grup otomobillerin zamlandığı, alt sınıf grubuna ait otomobillerin ise yeniden fiyatta güncellemeye gittiği görüldü. Üst sınıf diye tabir edilen otomobillerin yüzde 160’tan yüzde 220’ye çıktığı, KDV ile birlikte verginin yüzde 277’yi bulduğu kaydedildi. Böylece otomobile yapılan zamda Türkiye tüm dünya ülkelerini geride bıraktı.

Beklenen kur zamlarının ardından otomobil fiyatlarında artışların tavan değerlere yükselmesi bekleniyor. Orta ve üst grup otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) altında rekor düzeyde zamlanmış olması vatandaşların tepkisine yol açtı. Ancak henüz kurda beklenen artışın gelmediği ve yenilenmesiyle birlikte büyük bir kesimin otomobil sevdasından vazgeçeceği konuşuluyor.

Vatandaş kara kara düşünüyor

Gece yarısı yapılan duyuruya göre 30 Ağustos 2020 tarihi itibariyle söz konusu karar uygulamaya alındı. Motor hacmi 1.600 cc’den daha düşük olan ve ÖTV matrahı yani vergisiz fiyatı 70 bin lira olan araçlarda tutar 85 bin liraya kadar yükseldi. ÖTV zammının yalnızca bu araçlarda minimum seviye olarak, yüzde 45’te kaldığı söyleniyor.

Ancak asıl vergi zammının uygulandığı araçlar motor hacmi 1.600 cc ve üstünde bulunanlardır. ÖTV matrahı 130 bini aşanların vergide yüzde 60’tan yüzde 80’e çıktığı bildirildi. 1.6 ile 2 bin motor hacmine sahip olanların oranı yüzde 100’den yüzde 130’a kadar yükselmiştir. ÖTV matrahı 170 bini aşanlarda vergi ise yüzde 110’dan yüzde 150’ye çıkarıldı.

Orta ve üst segmentli otomobiller hayal olabilir

Cumhurbaşkanı kararının ardından yapılan ÖTV zamları şu şekildedir:

Matrahı 85 bin ila 130 bin TL arası olan araçlarda yüzde 50 ÖTV,

Matrahı 130 bin ila 130 bin TL arası olan araçlarda yüzde 80 ÖTV,

Matrahı 170 bin ila 130 bin TL arası olan araçlarda yüzde 130 ÖTV,

Matrahı 170 bin ila 130 bin TL arası olan araçlarda yüzde 150 ÖTV,

Matrah sınırı olmayan araçlarda ise uygulanan ÖTV zammı yüzde 220 oldu. KDV ile birlikte hesaplandığında otomobil vergisinin yüzde 227’ye yükseldiği ve bu alanda Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk bire oturduğu görüldü.

Danimarka birinciliği Türkiye’ye kaptırdı

Geçtiğimiz yıl yüzde 212 ile vergide birinci sıraya oturan Danimarka’yı an itibariyle geçmiş bulunmaktayız. Vergi uzmanı Ozan Bingöl tarafından, Twitter hesabı aracılığıyla ÖTV zammına ilişkin açıklama geldi. Bingöl, “2002 yılında otomobil satışında uygulanan en yüksek ÖTV oranı yüzde 50 iken bugün bu oran yüzde 220 oldu. 2002-2019 yılları arasında motorlu taşıt satışından sadece ÖTV olarak 160,9 milyar lira vergi toplandı” dedi.

İhale haberlerine göz atmak için tıklayınız.