Kategoriler
Ekonomi Gündem

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Karayolları Genel Müdürlüğü, otoyol ve köprülere yapılan zammı duyurdu. Genel Müdürlüğün yaptığı yazılı açıklamaya göre geçiş ücretlerine ortalama yüzde 20 oranında zam geldi.

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine bugünden itibaren geçerli olmak üzere zam geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 7 Ekim’den itibaren otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yaklaşık olarak yüzde 20 oranında zam geldiğini duyurdu. KGM, kontrollü otoyol ve boğaz köprülerine yapılan zammı duyururken her yıl Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yenilenmesi gereken yol geçiş ücretlerinin, 2018 yılındaki yüzde 33,64 seviyesindeki enflasyona rağmen 21 ay boyunca artırılmadığını belirtti.

KGM yapılan zammı yazılı açıklamada duyurdu. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada geçiş ücretlerinin asgari oranda artırılmasının zorunlu duruma geldiğini belirtti. KGM, kontrollü otoyol ve boğaz köprülerinin büyük çapta bakım ve onarım çalışmalarının yapılması, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artışlar ile bakım ve işletme masraflarındaki pahalılaşmanın göz önüne alınarak yol standartlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için zammın zorunlu hâle geldiğini ifade etti.

Geçiş ücretleri ne kadar oldu?

Kontrollü otoyol ve boğaz köprülerinden geçiş ücretlerine bugünden itibaren zam geldi. Geçiş ücretleriyle ilgili açıklama yapan KGM, otoyollardaki otomobiller için en kısa mesafedeki geçiş ücretinin 3 lira olarak, en uzak mesafe için 30 lira olarak belirlendiğini; otomobillerin boğaz köprülerinden geçiş ücretinin ise 10,50 lira olarak kayda geçtiğini açıkladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü yazılı olarak, “15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi ise aks aralığı 3,20 metreden küçük iki akslı araçlar için 10 lira, aks aralığı 3,20 metre ve 3,20 metreden büyük Ulaşım Koordinasyon Merkezi kararı gereğince geçebilen ve geçemeyen her türlü iki akslı araçlar için 13,50, 3 akslı her türlü araçlar için 29,50, 4 ve 5 akslı her türlü araçlar için 58,75, 6 ve yukarı akslı araç için 78,25 ve motosikletler için de 4,25 olarak belirlendi.” açıklamasında bulundu.

Otoyollardaki geçiş ücreti Karayolları Genel Müdürlüğünün resmî İnternet adresinde yer alıyor. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine ilişkin yeni tarifeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.