Kategoriler
Koronavirüs Sağlık

Oxford’un Kovid-19 aşısı adenovirüs içeriyor

Kovid-19 aşısı ile ilgili bir gelişme daha geldi.

Oxford Üniversitesi, bugün, Astrazeneca ile ortaklaşa geliştirdiği aday aşının yüzde 70,4 oranında etkili olduğunu açıkladı. Bu oran, BionTech ile Phizer’ın ortaklaşa geliştirdiği aşının yanı sıra Moderna’nın ürettiği aday aşıdan düşük olsa da dağıtımı, kolay.

Bugün etkililiği açıklanan “ChAdOx1 nCoV-2019” aşısının 2 ila 8 derecede yani buzdolabı sıcaklığında saklanılabileceği kaydedildi. Mevcut lojistik ağında dağıtılabilir olduğu da belirtilen aday aşının mevcut sağlık sisteminde kolaylıkla uygulanabilir olduğu bildirildi.

Oxford Üniversitesi, ayrıca, aday aşının üretimi için AstraZeneca’nın 3 milyar dozluk Kovid-19 aşısı üretimi için uluslararası anlaşmaları ve 30’dan fazla tedarik anlaşmasının bulunduğunu ifade etti.

Açıklamalara göre Üniversite, aşının etkililiği ve güvenirliğine ilişkin verilerinin sunulması ve acil kullanım izni için uluslararası bütün denetim kurumlarına başvurulması konularında AstraZeneca’ya yardımcı olacak.

Kovid-19 aşısı adenovirüsten üretildi

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre ChAdOx1 nCoV-2019 aşısı, zayıflatılmış adenovirüsten üretildi. Soğuk algınlık virüsü olarak da tanımlanan adenovirüs, insan bedeninde büyümesi imkânsız hâle getirildi.

Adenovirüs aşılarının on yıllarca araştırılıp kullanıldığı belirtilen açıklamaya göre kararlılığı, kolay üretimi, taşınması ve buz dolabı sıcaklığında taşınmasıyla adenovirüsün önemli faydaları bulunuyor.

Aşı hızlı şekilde uygulanacak

Resmî açıklamaya göre Kovid-19 aşısı adayının onay aldığı takdirde çok hızlı bir şekilde dağıtılıp uygulanacak. Çünkü, aday aşı, muayenehane ve eczane gibi sağlık tesislerinde kolayca dağıtılıp kullanılabiliyor.

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca tarafından ortaklaşa geliştirilen aşı adayının her yaş grubu için uygun olduğu belirtildi. Açıklamaya göre ChAdOx1 nCoV-2019 adlı Yeni Tip Koronavirüs aşısı, yaşlı ve yetişkinlerde güçlü bağışıklık oluştururken semptomsuz vakalarda bulaşı önlüyor.

Aşının etkililik düzeyi

Açıklamaya göre Kovid-19 aşısı adayının yarım dozun ardından tam doz uygulandığında yaklaşık yüzde 62 oranında, iki tam doz uygulandığında ise yaklaşık yüzde 90 oranında etkili.