Kategoriler
Emlak Haberleri Manşet

Özelmacıklı: Emlak vergisi ertelenmeli

Yılın Emlak Vergisi‘ne ait ilk taksitinin 1 Mart’ta başlarken 1 Haziran’da sona ereceği belirtiliyor. Altın Emlak‘ın aktardığı bilgilere göre yeni tip koronavirüs salgınından dolayı kira ödemelerini alamayan konut sahipleri ise bu taksitin ertelenmesini talep ediyor. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, yetkililere vergi ödemelerine ilişkin çağrıda bulundu.

“İçişleri bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan ve salgından doğrudan etkilenen iş yerlerinin malikleri kira ödemelerini de alamıyorlar. Bu malikler için de emlak vergilerinin ödeme süresi uzatılmalı.” diyen Mustafa Hakan Özelmacıklı ödemelerin ertelenmesine, ertelenme olmasa bile gecikme cezalarının bir süre askıya alınmasına yönelik tavsiyede bulundu.

Özelmacıklı, “Emlak Vergisi yerel olarak toplanan bir vergi olmakla birlikte usul hükümleri açısından Vergi Usul Kanunu’na, takip açısından da Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a tabi. Dolayısıyla bu vergiyle alakalı kararı vermeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili. Ödemeler ertelenmese bile 05/09/2018 Tarihinden İtibaren aylık %2 olarak uygulanan gecikme cezaları bir süre askıya alınabilir.” ifadelerini kullandı.

Tahliyeler öğrenci evlerinden başladı

Sözleşme bitiminden önce yaşanan tahliyelerin öğrenci evlerinden başladığını belirten Genel Müdür Özelmacıklı, birçok yerde kira ödemelerine ilişkin problemlerin yaşandığını kaydetti. Altın Emlak Genel Müdürü, Yüz binlerce ticarethanenin kapatıldığını söyledi.

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Erken tahliyeler öncelikli olarak öğrenci evlerinde yaşanmaya başladı ve birçok kira ödemesi olumsuz etkileniyor. Bunun yanı sıra kamu kararı nedeni faaliyetleri durdurulan ve iş yeri kapanan yüz binlerce ticarethane var. Bunlar da TBK’nin 136’ncı maddesine istinaden kira ödemelerini yapmıyorlar. Bu kapsam dışında kalanlar da ya ödeme yapmıyor ya da yapsa bile TBK 138’inci maddesine istinaden haklarını saklı tutuyorlar.” sözlerini kaydetti.

Vergi değerleri artacak

Bu yılı kapsayan emlak vergisi değerlerinin yüzde 11,29 oranında artış göstereceğini dile getiren Özelmacıklı, değerlerinde yüzde 11,29 oranında artış olacağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü “Bina, arsa veya araziye 2019 yılında malik olanlar 2020 yılından itibaren mükellef kabul ediliyorlar. Bu mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2020 yılı vergi değerleri, 2019 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%22,58/2=) %11,29 (onbir virgül yirmidokuz) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacak.” değerlendirmesinde bulundu.