Kategoriler
Emlak Haberleri

Özelmacıklı: Stoklar erimeye devam edecek

Bu yılın kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini değerlendiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, geçtiğimiz aylarda konut kredisindeki faiz oranlarının düşürülmesinin konut satışı sayısını oldukça etkilediğini belirtti.

Özelmacıklı “Özellikle son aylarda düşen faizler ile beraber konut satışları da büyük bir sıçrama yaptı. Örneğin, haziran ayında 7 bin 319 olan ipotekli konut satışı son aylarda 50 bini geçti. İkinci el satışların ise payı yükselmeye devam ediyor.” diye konuştu.

“Satışlar artmaya devam edecek”

Bankaların verdiği konut kredisindeki düşük faiz oranlarının özel bankaların kredilerine de yansıdığında konut satışlarındaki artış hızının artmaya devam edeceğini öngören Özelmacıklı “stoklar erimeye devam edecek.” ifadesini kullandı.

Konut kredileri içinde takibe düşen kredilerin oranının yüzde 0,70 olduğunu söyleyen Mustafa Hakan Özelmacıklı “Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 17 milyon 453 bin kişi. Kullandırılan konut kredilerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 147 oranında bir artış yaşandı. Kredi kullanımlarına göre ortalama 161 bin lira olan büyüklük, mevcut konut kredisi borcu olanlara bakıldığında ise 80 bin lira seviyesinde.” diyerek bu durumu sevindirici olarak nitelendirdi.

Alıcılar için ucuz konut fırsatı

İnşaat maliyetinin artacağı mesajını veren Özelmacıklı, bu dönemdeki daire fiyatlarının fırsat niteliğinde olduğunu dile getirdi. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Mevcut stoklar içinde inşaat maliyetleri artmadan alınacak son daireler tüketiciler için fırsat niteliğinde. Ülkemizde ortalama 125 metrekare olan konut metrekare ortalaması satış fiyatlarında ise ortalama 285 bin lira seviyesinde. Öncelikli tercih edilen ve aranan konutlar ise 350 bin lira altındaki fiyatlar. Kredi maliyetlerinin ise yüzde 0.98 seviyesine gerilemesi ile 100 bin lira 10 yıl vadede kredi kullanan bir tüketicinin aylık taksiti bin 421 lira seviyesinde oluyor.” açıklamalarında bulundu.