Kategoriler
Ekonomi Gündem

Paket tur iptalinde para iadesi nasıl olacak?

Paket tur satın alan tatilcilerin turu iptal etmesine karşı iki seçeneği bulunuyor. Dünya genelini sarsan salgın hastalık sonrası tatil planlarını erteleyenler için yapılan düzenleme, Resmi Gazete aracılığıyla duyuruldu.

Paket tur iptali için iki seçeneğiniz var

Resmi Gazete aracılığıyla yayımlanan tatil planı ertelemelerinde, paket tur satın alımı gerçekleştirenlere iki seçenek tanınıyor. Şirketler üzerinden satın alım gerçekleştirilenlere, yine şirketler aracılığıyla iki seçenek sunulacak. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığından kaçınanları bu seçeneklerden ilki, 14 gün içerisinde para iadesi olarak karşılıyor. İkinci bir seçenek olan diğer madde ise 74 gün bekledikten sonra otel parasında iadeye gitmek.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemede, devam eden salgın hastalık sürecinde tatilcilerin talepleri karşılandı. Buna göre, tur paketi satın alanların gezi iptaline karşı ödeme yaptıkları şirketten iade talebi için iki seçenekten birini kabul etmesi gerekiyor. Şirketler tarafından para iade talebinde, tura en az 30 günden az kaldığı takdirde sunulacak olan seçeneklerde; 14 gün içinde vergi, harç ve otel ücreti hariç tur bedeli iadesi ya da uçuş yasaklarının kalkmasıyla birlikte 74 gün beklenildiği takdirde otel ücretlerinde iade koşulu gerçekleştirilecek.

Uçaklı tur satın alan tüketiciler, aynı zamanda sözleşmelerine bakılmaksızın, uçak bileti iadesinde yaşanan uçuş yasaklarının kalkmasıyla birlikte 74 gün içinde tur şirketinde para iadesi alabilir.

Sektör iade sorunlarıyla baş edebilecek mi?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Aysel Alp’in oluşturmuş olduğu haber detayında, Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran yer aldı. Dünyayı etkisi altına alan ve sektörleri kaosa sürükleyen salgın hastalık karşısında, binlerce sözleşmenin iptali gerçekleşti. Süreç karşısında olumsuz koşullarda ayakta kalmaya çalışan sektör, sorunlarla baş etmeye devam ediyor. Ali Onaran, iptal seçeneği yerine tüketicilere başka bir tarih ayarladıklarını belirterek, koşullar karşısında alternatif geliştirdiklerini belirtti.

Resmi Gazete’de yer alan tur detayları

“Yönetmeliğin 16’ncı maddesi kapsamında yapılan bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır.”

Yukarıda belirtilen madde salgın hastalık etkisi nedeniyle, 5/2/2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve haya yolu ile ulaştırma sağlayan paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadeleri yeniden ele alındı. Böylece, paket tur düzenleyici veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenen ve belgelendirmesi yapılan uçuş beledinin, yasak kalktığı andan itibaren altmış günü izleyen süreç itibariyle on dört gün içerisinde tüketiciye iadesi bekleniyor.

Şirketlere, tüketiciye yapılacak bilgilendirme doğrultusunda, açık onay alınması koşulu sunulmaktadır. Ayrıca ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar haricinde katılımcının ödemiş olduğu bedel iade edilecektir.