Kategoriler
Ekonomi Gündem

Palamudun fiyatı 5 kat arttı!

Geçen yıl 400 bin tane yakalanan palamudun sayısı bu yıl 2 bin 300 adede düştü. Balık sayısındaki artışlar vatandaşın cebini yakarken esnafı da zor duruma sokuyor. Balıkçı esnaf ürününü satamıyor.  Geçtiğimiz yıl 10 liraya satıldığı belirtilen palamudun tanesi, 2019 yılının bu dönemlerinde 50 liraya satılıyor. Bu artış, 2018’deki palamut fiyatının beş katını işaret ediyor.

Bu yılın yaz aylarında geçtiğimiz yıllara göre yüksek seviyelerde seyreden hava sıcaklıkları gündem olurken yakalanan balık sayısındaki düşüş, havaların soğumaya geç başlamasından kaynaklandığı belirtildi. Balıkçılar ise havaların soğumasını bekliyor.

Kasım ayı içinde hamsi ve sardunya sayısının rekor kırdığı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali’nde palamut sayısının azlığı dikkat çekiyor. İki yıl üst üste rekor kıran palamut sayısı, bu yıl azalış kaydetti. Hale gelen 2017 yılında 160 bin adet çift, 2018 yılında ise 400 bin adet çift palamutun sayısı bu yıl sadece 2 bin 300 adet çift olarak kayda geçti. Bandırma Balık Hali ise kasım ayında 13 bin 500 adet kasa hamsi, 8 bin adet kasa sardunya, 3 bin 500 adet kasa istavrit ve 3 bin adet lüfer elde etti. 

Balık fiyatları yükseldi

Balık sayısındaki azalış havaların geç soğumasından kaynaklandığı belirtilirken balık sayısındaki azalışın fiyatlardaki yükseltmeye sebep olduğu kaydedildi. Normal fiyatların üstünde olan balık fiyatları vatandaşı zorlarken balıkçı esnafın belini büküyor.

Halde esnaflık yapan Cem Tecimen İHA’ya “Bu yıl havaların sıcak gitmesinden dolayı balık fiyatları et fiyatları ile yarışıyor. Aralık ayına girmemize rağmen halen sabah 7-8 derece olan havalar öğleden sonra daha da ısınıyor. Suların soğukluğu da daha tam anlamıyla düzene girmedi. Böyle giderse balık fiyatlarında düşüş olmaz. Palamudun tanesini 50 liraya satıyoruz. Geçen sene 10 liradan satıyorduk. Hamsinin kilosu 30 liraya alıcı bulurken, çinekop 10 liradan satılıyor. Biz havaların soğumasını, vatandaş ise fiyatların düşmesini bekliyor.” açıklamalarında bulundu.