Kategoriler
Emlak Haberleri

Pandemi etkisine rağmen satışta hedef 1,4 milyonu buldu

Pandemi etkisine rağmen konutta satış hedefi giderek büyüyor. Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Akkuş, yılın sekiz aylık sürecinde 1 milyon 25 bin adet konut satışının gerçekleştiğine dikkat çekti. Olumsuz koşullara karşı sektörde oluşan özgüven konut satışında elde edilen toplam rakamın 1,4 milyonu bulmasını sağlayabilir.

Pandemi etkisine karşı çözüm arayışı

AA muhabiri aracılığıyla sektöre dair son detayları aktaran Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, yılın birinci çeyreğinin son deminde gerçekleşen salgın hastalık etkisinin nisan ve mayıs aylarına yayıldığını belirtti.

Konut satışlarında değişen dengeler, 1 Haziran tarihinde hükümet teşviklerinin ardından kamu bankalarının başlatmış olduğu kredi kampanyaları sayesinde bir nebze dengelenebilmiştir. ‘Yeni normal’ adı verilen yaz mevsimleri aynı zamanda sosyal izolasyon yasaklarının kalktığı dönem oldu. Satışlarda sektöre yeniden canlandırma getirmek isteyenlerin dileklerinin gerçekleştirildiği 3 aylık süreçte ülke genelinde 590 bin adet konutun satışı yapıldı.

Ocak-Ağustos aralığında geçtiğimiz yılın konut satış değerlerine göre bu yıl yüzde 42,6’lık artış yaşanmıştır. 1 milyon 25 bin adet ile tamamlanan sekiz aylık dönem, ipotekli konut satışlarının yüzde 263,7’ye çıkmasında büyük rol oynadı. Bu sayede satışlarda 473 bin 144 rakamı elde edildi.

Düşük kredinin etkisi ipotekli satışlara vurdu

Akkuş, tarihi fırsat dönemlerinde kredi kullanarak ipotekli satışların etkisinin arttığını aktardı. İndirim sürecinin işe yaradığını söyleyen Akkuş, alıcı için geliştirilen kampanyaların sayesinde müteahhitlerin elinde kalan stokların eridiğinden bahsetti. 2021 için projelerin raflardan indirildiği yapılan açıklamada önemli bir yer edinirken, mevcut projelerde de fiyatların henüz arttırılmadığı hatırlatılmıştır.

Büyük değişime haziran ayında adapte olunmaya çalışıldığı ortamda yüzde 1’in altına düşen kredi oranları satışlarda aylık bazlı rekorları getirmişti. Ancak ağustos ayının gelmesiyle birlikte kademeli olarak artış yaşayan oranlar eylül ayından itibaren yüzde 1’in üzerine çıktı. Bu durumda alıcının beklemeye geçtiği koşullarda konut satışı yavaşlıyor.

Hedef sayıda önemli yükseliş

Yine de sektör temsilcileri 8 aylık bir zaman diliminde bir milyonluk sınırı aştığımız konusunda hemfikir. Pandemi etkisine karşı atakta bulunan kamu bankaları adeta Haziran-Temmuz-Ağustos dönemini kurtardı. Yıl sonu hedef sayısında baraj 1,4 milyon adeti bulurken, bu rakamın çok önemli olduğunun altı çizildi.

250 alt sektörün inşaat sektörüne bağlı olduğu herkesçe biliniyor. Düşük faiz kampanyasının getirisi hem istihdamda hem de ekonomik verilerde pozitif getiriler sağladı. Olumlu koşulların devam etmesi açısında yenilikçi çözümlerin devamı getirilmeli. Abdülkadir Akkuş, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 6 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini anımsattı. Sürece getirilecek hızlılığın son derece önemli olduğu bildirilirken, en başta can güvenliği hatırlanmalıdır.

Yabancılara konut satışında ağustos ayı 3 bin 893 değerlerini getirdi. Tarihte en yüksek değere ulaşan ağustos ayı satış tablosu, satışlarda adeta salgın hastalık öncesini yaşattı. Dış piyasanın Türkiye’ye ilgisinin devam ettiği gözlemlenirken, hedefte Çinli ve Hintliler var.

2021 için 3 yeni proje

Akkuş Group olarak konut stoklarının neredeyse tükenmek üzere olduğu açıklandı. Bu nedenle yeni projelere büyük yatırımlar yapılacak. Gelecek yıl için 3 projenin birden hayata geçirileceği bilgisine ulaşılırken, Beylikdüzü bölgesinde yükselmesi beklenen projelerde ticari üniteler ve konutlar bulunmaktadır.

Akkuş Group haberlerine göz atmak için tıklayınız.