Kategoriler
Emlak Haberleri

Pandemi etkisinin ev tercihlerini eylül ayından itibaren değiştirdiği açıklandı

Pandemi etkisinin küçük metrekareli evlerin satışını arttırdığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Temeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, satışlarda 1+1 ve 2+1 dairelerin öne çıktığından bahsediyor. Talep artışına bağlı olarak küçük boyutlu dairelerin kolayca elden çıktığı bilgisi, yatırımcı açısından oldukça değerlidir. Konut satın alarak hayatlarını bir güvence altına alma fikrine sahip onlarca yatırımcıya yönelik açıklamada bulunan Temeltaş, günümüz sektöründe satış çoğunluğunun oturum amaçlı olduğunu söyledi. Bu bakımdan konut alımlarının yaşamın devamında da izler bırakacağı hatırlanırsa, yatırımcı taleplerindeki değişikliğin nedeni kolayca bulunabilir.

Pandemi etkisinin konut tercihlerindeki payı

Temeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, konut yatırımlarında trendlerin yeniden değişim yaşadığından söz ediyor. Yatırımcının zihnine yerleşen geleceği garanti alma isteği konut satın alımlarının seyrini olumlu yöne çekmektedir. Günümüz şartlarında salgın hastalıkla birlikte balkon, müstakil ev ve daha çok sosyal alan isteğine karşı değişen müşteri anlayışı yaz aylarında ortaya çıkmıştı. Ancak şimdilerde Türkiye’de konut satın alımları pandemi etkisinin bir sonucu olarak küçük boyutlu evlerin satışlarında kendini gösterdi. Kriterlerin Eylül ayı verilerinde değişime uğradığını gözlemleyen Temeltaş, zihin yapısında konut satın alımlarının bir ihtiyaç haline dönüştüğü görüşünü ortaya koyuyor. Geleceği garantilemekten ziyade yaşam alanı gözüyle bakılan konut yatırımlarında talep artışları 1+1 ve 2+1 dairelerin üzerine toplandı.

Küçük metrekareli evlerin satışı daha kolay

Temeltaş, küresel anlamda insan hayatının tehlikede olduğu son günlerde gelişen yaşam anlayışına karşı açıklamalarda bulundu. Tüketicinin konut tercihlerinde trend anlayışı tüm dünya üzerinde değişmiş, sosyal izolasyon kurallarıyla birlikte müstakil ev isteği öne çıkmıştı. Ancak Eylül ayı verilerine göz atıldığında satışların küçük metrekareli evlerde yoğunlaştığı tespit edildi. Yatırımcının geleceği garantileme anlayışının günden güne kaybolduğu, yalnızca yaşam alanı ihtiyacının oluştuğu kolaylıkla fark edilebilir. Bu nedenle ev satın almadan önce tasarrufta bulunma fikrini geliştirmeye devam eden yatırımcı, küçük konut anlayışını hayatına sığdırıyor. Geniş metrekareli evlerde enerji maliyetlerinin ve masrafların artacağı konusundaki endişelerin, taleplerdeki yönü keskin bir şekilde değiştirdiği Ekim ayının sonu itibariyle daha da belirgindir.

Yaşam kriterlerinde beliren daha az masraf isteği

Oturum amacıyla yatırım yapmak isteyenlerin yeni döngüyü oluşturduğunu söyleyen Temeltaş, “Kriterlerin masraflar konusunda önem taşıdığı gözler önüne seriliyor” dedi. Büyük metrekareli evlere yönelik yapılan masrafların yüksek olduğu konusundaki birtakım hesaplamalar, özellikle daha önce geleceği garanti altına almak isteyen yatırımcılar tarafından hoş karşılanmıyor. Enerji maliyetlerini yarı yarıya düşürmek ve oluşacak masrafların önünü kısmak için küçük metrekareye yönelim arttı. Artık 1+1’lerin satış tablosunda ön sıraya yerleşmesi, 2+1’in daha çok önemsenmesine neden oldu. Pandemi etkisinin izole yaşamı hayatlarımıza kazandırması sebebiyle, oluşan maliyetlerdeki en küçük azalma yeni bir trendin kapılarını araladı. Önümüzdeki süreçte yatırımların yeni adresi belirlenen trendler satış değerlerinde su yüzüne çıkacak.