Kategoriler
Proje Haberleri

Pandemi hastanesi elektriği 1920’den alacak

Pandemi hastanesinin elektrik ihtiyacının, yeni trafo merkezi olan ‘1920’den giderilmesine karar verildi. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı mücadele tam gaz devam ederken, yeni yapılan hastanede elektrik ihtiyacı 1920 ile çözüme kavuşturulacak.

Atatürk Havalimanı’nda inşasına başlanan yeni pandemi hastanesinde elektrik ihtiyacı için, 1920 adlı trafo merkezinden destek alınmasına karar verildi. Yapımı devam eden hastanede yatak kapasitesi bin adet olarak belirlenirken, esas konu enerji ihtiyacı olarak gündemde kaldı. Elektrik ihtiyacını karşılamak adına kullanılacak olan trafo merkezine; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda teslim edilmesi üzerine, merkez TBMM’nin 100’üncü yılı onuruna ‘1920’ adını aldı.

Pandemi hastanesinde hızlı çalışmalar

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A. Ş. (BEDAŞ) pandemi hastanesinin ihtiyaç duyduğu elektrik için üretilen trafo merkezine, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında numarasını ‘1920’ olarak belirledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından inşası açıklanan yapılar toplamda iki proje olarak hayata geçirildi. İstanbul Sancaktepe’de ve Atatürk Hastanesi’nde gerçekleştirilen özel yapılar, toplamda bin yatak kapasitesine sahip olacak. Açıklama sonrası tesisin elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi adına çalışmalara başlandığı yazılı açıklama ile bildirilmişti. Trafo merkezinde tüm hazırlıklar bittiği esnada 23 Nisan tarihinde TBMM’nin 100’üncü yılı şerefine merkeze 1920 numarasının verilmesi uygun görüldü.

Atatürk Havalimanı’nda son durum

İki milyar değerinde olduğu belirlenen uçak pist alanlarının tam ortasına sahra hastanesi inşasına başlandı. Atatürk Havalimanı’nda yürütülen bu yoğun çalışmada üçüncü pist güvensiz duruma düştü. Yerli ve yabancı kargo firmalarının sıklıkla kullandığı havalimanında kırılan iki pist, üçüncü pist üzerinde de hasar bıraktı. Cumhurbaşkanlığının Filosu’nun da sıklıkla kullandığı pistin hemen yanında kurulması beklenen sahra hastanesi için kullanılacak olan cihazlar uçakları ayrıca riske atıyor.

MR ve bilgisayarlı tomografinin çevreye yaymış olduğu enerji uçuş güvenliğini ciddi ölçüde etkileyebilir. Uzmanların bu konuda sıklıkla uyardığı durum karşısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen karar neticesinde pistlerin kırılma nedeni tartışılıyor. Kamuoyunda da açıkça bir etki yaratan bu durum, mevcut binaların varlığı düşünüldüğünde pistlerin zarara uğraması halinde tepki aldı.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada ise aktif durumda uçuş hayatına devam eden pistin risk taşıması iki nedenli olarak açıklandı. Birincisi binanın tek katlı olsa dahil yapılacak olan yüksekliği, ikincisi hastanede elektromanyetik cihazların varlığı.

Eski Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı tarafından konuya ilişkin açıklama getirildi. İlgili kurumların görüşleri alınmadan yapımına başlanan sahra hastanesinde yaşanması beklenen emniyet zaafiyeti, Atatürk Havalimanı’nın kullanılamaz hale gelmesine neden olacak. “Ortaya çıkan tablo yeniden değerlendirilmeli ve Cumhurbaşkanı vatandaşların güvenliği için gerekli önlemler almalıdır,” olarak düşüncülerini ifade etti.