Kategoriler
Emlak Haberleri

Pandemi sonrası alıcı isteklerinde keskin değişimler görüldü

Pandemi sonrası alıcı isteklerinin değiştiğini belirten Disa Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Palabıyık, konutta oluşan beklenti üzerine açıklamalarda bulundu. Yapılan bu açıklamalarda özellikle yeşil alan isteği dikkat çekiyor.

Pandemi sonrası konutta trend değişti

1 Haziran 2020 tarihinde başlayan ‘yeni normal’ günler konutta hareketli dönemin kapısını araladı. Sosyal izolasyon yasakları altında ev hapsinde kalanların çoğunluğu bu süreçte evlerindeki eksiklikleri fark etti. Neredeyse yatmadan yatmaya kullanılan evlerin yeniden bir yaşam alanına dönüştüğü süreçte en büyük eksiklik ise yeşil alan oldu.

Çin Wuhan üzerinden başlayan ve kısa zamanda küresel bir salgın haline dönüşen Covid-19 salgın hastalığı, emlak sektöründe önemli değişimleri beraberinde getirdi. Salgın dönemi boyunca arttırılan önemler, 1 Haziran tarihinde başlatılan düşük faizli kredi paketlerinin ardından yeniden konut alımlarına sebep olmuştur. Bu esnada müşterilerin taleplerinde köklü değişimlerin yaşandığı görülürken, tercihte ilk sıralarda müstakil ev ve balkonlu daire geliyor.

Daire sayısına göre yeni tercihler

Disa Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Palabıyık, inşaat sektöründeki son gelişmeleri duyurdu. Palabıyık, salgın hastalığın küresel çapta kriz yarattığından söz ediyor. Fakat Türkiye’de kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faizli kredi destek paketleri duraksayan sektörü yeniden canlandırdı. Son iki aylık süreçte 2019’dan daha fazla konut satışı gerçekleştirildi. Normalleşmenin de başlamasıyla birlikte insanların yeni kriterleri ortaya çıktı. Bu kriterlerde sosyal mesafenin ve yeşil alanın çok olduğu, daire sayılarının yüksek olmadığı gibi belli başlı seçenekler yer alıyor.

Covid-19’un bir diğer etkisi ise inşaat sektörüne oldu. Sektör yeniden canlanma yakalayan konut satışlarına karşı yeni projeler için kolları sıvadı. Alıcı tarafın isteklerini değiştirmesinin ardından inşaat sektöründe de köklü değişimler meydana geliyor. Böylece yeni konut projelerinin daha fazla yeşil alana sahip olması sağlanırken, binaların konumları dikkate alınacak.

Milli seferberlik için son çağrı

Palabıyık, Türkiye’de konut yapmanın özellikle deprem riski nedeniyle oldukça zorlayıcı olduğunu söylüyor. İnsan canının yapılan konutlara emanet edildiğini belirten Palabıyık, 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremi hatırlattı. Depremden sonra değişim yaşayan konut yapımları, dayanıklılık, sağlamlık ve kalite arasında birleştirildi. Geçtiğimiz günlerde, “Milli seferberlik” çağrısında bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un sözlerini yeniden anımsayan başkan; Türkiye’de inşaat malzemeleri üretiminde yer alan firmaların başarıya ulaştığını söyledi. Kendilerinin de müteahhitler olarak seferberlik çağrısına katıldıkları süreçte, pandemi sonrası yeni değişimler alıcıları bekliyor.