Kategoriler
Gündem

Pandemi tedbirleri restoranlara yansıdı

Pandemi ilan edilen salgın hastalık sonrası normalleşme sürecine giren Türkiye, tedbirleri elden bırakmamakta kararlı. Buna göre, normal hayata adapte edilecek olan yeni tedbirler arasında restoranlar bulunuyor.

Pandemi ile yaşama zorunluluğu

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyayı sarsan ve ekonomik anlamda buhrana sürükleyen yeni tip koronavirüs (covid-19) hastalığı için “pandemi” ilan edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün göstermiş olduğu yeni tanım karşısında hastalıkla mücadele tüm dünyada artış göstermiştir. Bunların arasında görülen Türkiye’de ise turizm zamanının gelişiyle birlikte tedbirler normal hayata entegre ediliyor.

11 Mayıs itibariyle normalleşme sürecinin Türkiye’de başlaması, birçok vatandaşın hastalık ciddiyetini kaybetmesine neden oldu. Ancak bu vaziyetin ciddiyetini tekrar hatırlatan bilim kurulu üyeleri, Türkiye genelinde yeni yasaklar ortaya çıkarmıştır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 18 Mayıs 2020 tarihinde eğitim hayatının Eylül ayına kadar sonlandırıldığı haberi verildi. Ayrıca beklenen Ramazan Bayramı bu yıla özel olarak, 81 ilde sokağa çıkma yasağı ile belirmiştir.

Restoranlarda alınan yeni kararlar

Yeni tip koronavirüs (covid-19) ile mücadelede AVM, sokak ve belirli ortak kullanım alanlarında sosyal mesafenin önemi ortaya çıkarıldı. Haziran ayından itibaren turizm sezonunu açmaya hazırlanan tesisler hazırlığı arttırırken, uyum sürecinde restoranlara yeni kurallar getirildi.

İlk olarak İtalya’da cam kapsül olarak görülen restoran tedbirlerinde, İstanbul Kadıköy’de hizmet veren restoran sosyal mesafe için yeni önlemler getirdi. Masalarda sadece iki kişinin oturmasına izin verilecek restoranda, masanın tam ortasında sizi ve karşınızdaki kişiyi ayıran şeffaf separatör bulunuyor. Ayrıca masada oturacak müşterilerin birbirlerine çapraz olmasına önem verilecek.

Müşterilerin restorana maske, eldiven takılarak alınacağı belirtilirken; aynı zamanda ateş ölçümünün yapılacağı belirtildi. Normal değerlerin üzerinde çıkan hiçbir müşteri restorana alınmayacak, müşteriler maske tedbirlerini restoran içinde de sürdürecek.

Tek kullanımlık jelatinli tabaklarla hizmet verilecek Kadıköy merkezli restoranda, kaşık, tuzluk, kürdanlık, ıslak mendiller tek kullanımlık olarak müşteriye sunulmakta. Restoran içerisinde belirlenen masalarda çapraz oturmaya dikkat edilirken, aynı zamanda boş bırakılması istenen sandalyelere “Sağlığınız için burayı boş bırakınız” uyarıları asıldı.

Restoran sahibi tarafından yapılan açıklamada salonda bulunan masaların aralıklarının açıldığı belirtildi. Ayrıca sosyal mesafeyi korumak maksadı ile çıktıkları bu yolda masa üzerine şeffaf seperatörler eklendiği bildirildi. Müşterilere kişisel olan önem verildiği pandemi sürecinde, restoran içerisinde tedbirlerin artışı ve dezenfeksiyon süreci devam edecek.