Kategoriler
Emlak Haberleri

Pandeminin ev fiyatları üzerindeki etkisi ortalamayı değiştirdi

Pandeminin ev fiyatları üzerindeki etkileşimi özellikle uzaktan çalışma şekline göre belirlendi. Sosyal izolasyon tedbirleri kapsamında alınan kararların genişletildiği Türkiye’de hem iş hem de eğitim alanındaki değişimler dönüşümlere neden oldu. Yeni emlak trendlerinin belirlendiği süreçte kişiler şehir yaşamından ziyade müstakil evlerin ağırlıklı olduğu tatil bölgelerine yerleşti. Bu bölgelerin arasında Mezitli, Bodrum ve Edremit öne çıkıyor.

Pandeminin ev fiyatları üzerindeki etkisi

Salgın hastalık riskine karşı alınan tedbirler 2020 yılının ilk çeyreğinde genişletildi. Bulaş riski karşısında sosyal izolasyon kurallarına uyum sağlamak zorunda kalan Türkiye’de sektörlerin iş yapamadığı açıklandı. İş fırsatlarının daraldığı süreç büyük bir kesimi olumsuzluğa sürüklese de bu esnada yazlıkçı ve beyaz yakalılar yaşadıkları şehri terk etmekle ilgilenmiştir. Büyükşehrin karmaşıklığını geride bırakanlar bulaş riski karşısında müstakil evlerin olduğu bölgelerde yaşam sürdürmeye başladı. Yeni yerleşim yeri olarak seçilen Ege ve Akdeniz’de yoğunluğun giderek artışı esnafları ve mülk sahiplerini tatmin etti. Ancak çoğu vatandaşın artışa geçen fiyatlar karşısında mutlu olmadığı da gelen bilgiler arasında yer almıştır. Tüm bu bilgiler arasında açıklanan TÜİK verileri, 2020 için satış rekorunun beklenmesine neden oldu. Konut satışları, ilk 11 ayda 1 milyon 393 bin 335 adedi bulurken; bu satış rakamlarının devamı 2017 yılındaki rekoru geçmemize olanak verecektir.

Göç sahil kesimlerine kaydı

Pandeminin ev fiyatları üzerindeki etkisi gayrimenkul uzmanlarının ilgilendikleri en önemli konulardan birisi. Mart ayında ilk vakanın görüldüğü Türkiye’de hızla artışa geçen hasta sayısına karşı alınan tedbirler yılsonunu buldu. Uzaktan çalışma ve eğitim modelinin benimsenmeye başladığı Türkiye’de, yılın 3. çeyreği konut satışlarında bazı il ve ilçeleri öne çıkardı. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Berk Ünsal, 2019 ve 2020 yılının 3. Çeyrek karşılaştırmasında Mersin’in Mezitli, Muğla’nın Bodrum ve Balıkesir’in Edremit ilçelerinde konut satış oranlarının Türkiye ortalamasını geçtiğini bildirdi. Mezitli ve Mersin’in tercih edilme nedeni yaz aylarında dolup taşan Erdemli’ye yakın olması nedeniyledir. Erdemli’deki konut stoklarının erimesi karşısında çözüm yöntemi bu bölgeye daha yakın olan bölgelerde yaşama başlamak oldu.

11 aylık konut satış tablosu fiyatları arttırdı

Berk Ünsal, Türkiye genelinde konut satış fiyatlarının artışa geçerek yüzde 28’e ulaştığını bildirdi. Gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa.com üzerinden elde edilen veriler doğrultusunda, salgın hastalığın etkisi yazlık bölgelere göçe neden oldu. Yazlık bölgelerde oluşan yığılmaların değer artışına sebep verdiğini açıklayan Ünsal, konut değerlerinin Muğla’da yüzde 47, Antalya’da yüzde 38 ve Muğla’nın Bodrum ilçesinde yüzde 38 arttığına dikkat çekiyor. Türkiye ortalamasının altında kalan bölgeleri değerlendirmeye alan Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt ise, yazlık bölgelerin bu yıl satışta ilk sırayı kaptığını söyledi. İstanbul, Bursa ve İzmir’de değer artış oranlarına göz attığımızda üç büyükşehir, Türkiye ortalamasının hemen altında. 2020 yılının İstanbul’da konut satış fiyatları yüzde 18, Bursa’da yüzde 20, Ankara’da yüzde 22 ve İzmir’de yüzde 25 oranında artışa geçti.

Yeni konutlarda talep fazlalığı

Kamu bankalarının teşvikler sonucunda indirim kampanyasına gitmesi konut piyasasına hareket kazandırdı. Vatandaşların talep gösterdiği konut satışları fiyatlarda yüzde 10 ila 25’lik bir artış getirdi. EVA Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Şeyma Şehirli, İstanbul’da en çok konut satış yapılan bölgeleri bizler için sıralıyor; Avrupa yakasında Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece; Anadolu yakasında Kadıköy, Pendik, Sancaktepe, Ümraniye, Maltepe ve Kartal 2020’nin en çok satış yapılan ilçelerini oluşturmaktadır.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.