Kategoriler
Koronavirüs SonDakika

Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği koronavirüs aşısında fiyatlar belli oldu

Pfizer, araştırmadan geçirdikleri Covid-19 aşısının yüzde 90 oranında işe yaradığını duyurmuştu. Gelişmelerin ardından şirket hisselerinin yükselişe geçtiği ve dünya ülkelerinin aşı sırasına girdiği belirtildi. Başta Amerika ve Avrupa ülkelerine yapılacak dağıtım için, ABD hükümetinin temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık anlaşma imzaladığı aktarılmıştır. Aşının fiyatlandırması doz başına 159 TL’ye denk gelirken, iki doz alınması gereken aşı için toplam rakam 318 TL’ye tekabül ediyor.

Pzifer tüm dünyanın umut ışığı oldu

2019’un son aylarında Çin’in Wuhan bölgesinde başlayan ve kısa zamanda tüm dünya geneline yayılım gösteren yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını için çözüm bulunamıyordu. Arayışların başta Çin olmak üzere; Amerika, Almanya, İngiltere, Japonya, Rusya ve Türkiye arasında değişim gösterdiği biliniyor. Türkiye’de 23 Nisan’da gelmesi beklenen aşı haberlerine karşılık süren olumsuzluk inancın bir nebze de olsa yitirilmesini sağladı. Ancak çalışmaların devam ettirildiği Oxford Üniversitesi’ndeki gelişmeler, Rusya’nın gelişmeleriyle başa baş gidiyordu. Sürekli bilgi akışı sağlayan şirketlere rağmen beklenmeyen çıkış ise Pzifer adlı ilaç şirketinden geldi. Almanya’da arayışların sürdürüldüğü şirket genelinde, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin açıklamalarda bulundu. Şahin, kurucu ortaklığını yürüttüğü Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in Covid-19 hastalığına çözüm arayışlarını sürdürdüğünü ifade etti. Yapılan araştırma ve deneylerin karşısında oluşturulan aşıda istenilen verim sağlandı.

1,95 milyar dolarlık anlaşma imzalandı

Pfizer, ABD hükümetiyle temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığı bilgisini verdi. Tüm dünyada yayılımın bitmesi için aşının herkes tarafından vurulması gerekiyor. Ancak henüz seri üretime yeni başlayacak olan ilaç şirketi, başta anlaştığı Amerika’ya aşı sağlayacak. İki doz halinde uygulanacağı konuşulan aşıların ABD fiyatı üzerinden Türkiye’de tanesi 159 TL olması bekleniyor. Bir kişinin toplamda ödeyeceği fiyat ise 318 TL olacak. Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının virüse karşı yüzde 90 oranında başarılı olduğunu ifade etti. Pfizer tarafından yapılan duyuruya karşılık, salgın hastalığın maddi ve manevi kayıplarından kurtulmak isteyen dünya ülkeleri ilaç sırasına girdi. Küresel salgın olarak kitleleri etkileyen Covid-19 için başta 2020’nin sonuna kadar 100 milyon aşı üretilecek. Gelecek seneye girişle birlikte üretim bandında yaklaşık olarak 1,3 milyar doz aşının tamamlanması hedefleniyor.

Ülkeler aşı sırası oluşturdu

Pzifer ve BioNTech, aşı isteyen ülkelerle ön anlaşma imzaladığının bilgisini verdi. Bunlar arasında ABD, AB, İngiltere, Kanada ve Japonya var. AB Komisyonu tarafından yapılan son açıklamada; Komisyonun 300 milyon doza kadar aşı almak için yakında şirketlerle imza atacağı bilgisi önümüze çıkıyor. Daha önce pek çok ilaç firmasıyla sözleşme imzalayan Komisyon, aşı satın alımlarını Pzifer üzerinden tamamladı.

Koronavirüs haberlerine göz atmak için tıklayınız.