Kategoriler
Emlak Haberleri

Plansız alanlar İmar Yönetmeliği yeni düzenleme

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği konusunda yeni bir düzenleme yoluna girmiştir. Akşam gazetesinde bulunan habere göre; Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile köyüne ve tarlasına dönen vatandaşlar için bazı kolaylıklar getirilmiştir. Yönetmelikle Büyükşehir Belediyeleri aracılığıyla ‘kırsal yerleşik alan’ tespiti yapılan mahallelerin, belirlenen kolaylıklar çerçevesinde köy yerleşik alanı şartlarına bağlı olması sağlanıştır. Ayrıca yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların tanımı genişletilerek tanıma “bağ evleri” de eklenmiştir.

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği gereğince mesafe azaltılmıştır

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği gereğince çok bina yapılan parsellerde, binalar arası minimum mesafe sınırı azaltılmıştır. Böylece bitişik yapılar hariç 10 metreden 6 metreye düşürülmesine karar verilmiştir. Ayrıca bina maksimum yükseklikleri 6,50 metreden 7,50 metreye yükseltilmiştir. İskan içerisinde bulunmayan yerlerde 1500 metrekareden çok hisseli parsellerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı gerekmektedir. Bu durumda en çok 1 konut amaçlı yapı inşa etme imkanı 3’e yükseltilmiştir. Yapıların komşu parsel sınırına 5 metre alan bırakma zorunluluğu 3 metre olarak karar verilmiştir.

Yönetmelik kararıyla köy yerleşik alanı etrafında belirlenen maksimum mesafe 100 metreden 300 metreye yükseltilmiştir. Çevre Düzeni Planları’nda yer alınan ve kırsal yerleşim yerleri için emsali 0,50 ile sınırlandıran maddenin kaldırılmasına karar verilmiştir.

İkametgah sorulmayacak

Karadeniz gibi dağınık yerleşim bölgelerin olduğu bölümlerde arası en çok 200 metre olan 2 ve daha fazla konutu içine alacak şekilde “Dağınık Yerleşik Alan” belirlenme imkanı tanınmıştır. Böylece bu bölgelerde de köy yerleşik alanı kuralları yürürlükte olacaktır. Yapı inşası için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde devamlı bulunmak da istenmeyecek.

Ruhsat zorunluluğu olmayacak 

Tarımsal yapıların tanım kapsamı genişleterek bu tanıma “bağ evleri” eklenmiştir. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu çerçevede olduğu tespit edilen diğer yapılar da eklenmiştir. İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek koşuluyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alma şartı bulunmaktadır. Böylece köy içi yapılara aynı biçimde ruhsat zorunluluğu da bulunmayacaktır. Köylerde konut çatılarında yapılan güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf olacaktır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version