Kategoriler
Ekonomi Gündem

Plastik poşetlere karşı bir adım da Bengladeş’ten

Plastik poşet uzun yıllar boyunca doğada çözünemiyor. Çevrenin korunması amacıyla birçok hükûmet plastik poşetlerin kullanımını azaltmak için girişimlerde bulunuyor. Bu girişimlerden biri, Türkiye’de gerçekleşti.

Marketlerde verilen poşet, paralı hâle getirildi. Bununla ilgili bir karar da Bengladeş’ten geldi. Güney Asya ülkesi, naylon poşet yerine jüt poşetini sunuyor. Jüt ağacından imal edilen poşet, doğaya kısa sürede karışıyor. Poşetin adına “Altın Poşet” anlamına gelen “Sonali Bag” adı verildi.

Günde 100 bin adet üretiliyor

Bangladeş Jüt Malzeme Kurumu (BJMC) tarafından günde 100 bin adet üretilmeye başlanan poşeti şimdilik ülkenin yurttaşları kullanabiliyor. Bu poşetlerin ileride yurt dışına da ihraç edilmesi planlanıyor.

Poşetlerin şimdilik pahalı olduğunu kaydeden Bangladeş Tekstil Ürünleri ve Jüt Bakanı Ghulam Dastgir Ghazi, yurttaşların talebine bağlı olarak bu poşetlerin üretiminin zamanla artacağını ve jüt poşetinin fiyatının düşeceğini kaydetti. Ghazi “Piyasada bulunan plastik poşetler yüz yıllardır çevremize zarar veriyor. Kullanımdan sonra atıldığından yıllarca doğada kalabiliyor. Bu çevremiz için çok zararlı. Dünya bunun üzerine birçok uygulama gerçekleştirirken biz de ülkemizin büyük bir gelir kaynağı olarak altın lif olarak tanınan jüt malzemesinden bir poşet yaptık. İlk üretimde poşetin fiyatı biraz yüksek olacak, ancak bir adet poşet defalarca kullanılabilecek. Ticari anlamında şimdilik her gün 100 bin adet jüt poşeti piyasaya sunulacak. Daha sonra vatandaşların talepleri üzerine üretim yükselecek ve fiyatı de düşecek.” açıklamalarında bulundu.

Bengladeş’te plastik poşet yasak

Bengladeş’te plastik poşet kullanımı 2002 yılında yasaklanırken iş yerlerinde bez ve kâğıt poşetler kullanılıyor.

Ancak yasağa rağmen birçok iş yerinde hâlâ ince plastik poşetlerin kullanıldığı belirtiliyor. Yasağa uyulmamasının nedeninin eksik denetimlerin yanı sıra maddi imkansızlıklar ve bez ve kâğıt poşetlerin sızdırma yapması olduğu tahmin ediliyor. Jüt malzemeli çanta, Türkiye’de de bulunuyor.

Kaynak: İHA