Kategoriler
Ekonomi Gündem

Polisin kestiği KOVİD-19 cezaları geçersiz!

Adana’da markete giden yurttaşa polis tarafından kesilen para cezası, mahkeme tarafından iptal edildi. Adana 5. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından verilen emsal niteliğindeki kararın gerekçesi, kolluk kuvvetleri tarafından ceza kesilemeyeceği ve cezanın yalnızca ilgili valilik veya kaymakamlık tarafından kesilebileceği oldu. 

Mahkeme “idari yaptırım kararının ancak mülki amir tarafından verilebileceği, polis tarafından yalnızca ihlale ilişkin tespit tutanağı tutulabileceği” hükmüne vardı.

Polis tarafından kesilen para cezasının itirazına bakan mahkeme, “bu kanunun ihlali durumunda kolluk görevlilerinin ancak ihlal tespit tutanağı tutabileceği, itiraz konusu yaptırım kararının ise kolluk tarafından verildiğinin anlaşıldığı, bu nedenle yaptırım kararının hukuka aykırı olduğu” sözlerini kaydetti.

Karar emsal niteliğinde

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberine göre kararın emsal niteliğinde olduğunu söyleyen Avukat Mahmut Akgül, mahkemenin bu kararının kolluk kuvvetlerinin keyfi uygulama yapamayacağına ilişkin olduğunu belirtti.

Avukat Akgül, kararın salgın sürecinde polis tarafından kesilen cezaların hukuki olmadığını kanıtladığını bildirdi. 

Avukat, “Karar emsal niteliğinde olup sokağa çıkma yasağı, maske takma zorunluluğu ve buna benzer idari para cezalarında kolluğun keyfi uygulama yapamayacağına ilişkindir. Mahkeme yerinde bir kararla salgın süresince polis tarafından kesilen cezaların hukuki olmadığını ortaya koymuştur.“ ifadelerini kullandı.

Markete giderken ceza kesildi

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberine göre bir yurttaş, 23 Mayıs’ta 17.00’den sonra uygulanacak sokağa çıkma yasağı öncesinde markete gitmek istedi. Adana’da market için evden çıkan yurttaş, polis tarafından çevrildi. Vatandaşa 789 lira idari para cezası kesildikten sonra evine gönderildi.

Cezalara af çıksın

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, tedbirlere uymayan yurttaşlara kesilen 3 bin 150 liralık cezanın iptal olmasını istedi.

Kısıtlamaların geldiği günden bugüne kadar 192 bin 221 vatandaşa toplam 600 milyon lirayı aşan değerde ceza kesildiğini dile getiren İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu, “Yasak, kısıtlama adı altında uygulandı. İktidar bunu yasalar çerçevesinde yapsa, devletin de vatandaşına karşı yükümlülükleri olacaktı. Bu nedenle yasak yerine kısıtlama sözcüğü kullanıldı. Sokağa çıkma yasağı denilemeyen bir uygulamayla vatandaşımıza ceza kesildi.” diye konuştu.