Kategoriler
Emlak Haberleri

Prefabrik ev arayışları depremden sonra yeniden gündemde

Prefabrik ev arayışları deprem gerçekliğinin hatırlanmasıyla birlikte sayısını yükseltti. Devlet desteğinin sağlandığı prefabrik ev tasarımlarında kişiler ihtiyaç halinde 30 bin TL’lik destek görebilir. Küçük bir kulübeden ziyade pek çok modelle ortaya çıkan yeni nesil evler, villa seçeneklerine kadar geniş bir yelpazeye sahip. Devlet desteğini alan çoğu kesim, 30 bin liralık hibe parayı yeni evlerinin ödemesinde kullanıyor. Ancak çoğunluğun henüz prefabrik ev arayışları konusunda fazlaca bilgi sahibi olmadığı, hibe desteği hakkında daha fazla bilgi edinmesi gerektiği bilinmektedir.

Prefabrik ev arayışları depremden sonra artış gösterdi

Yaşanan İzmir depreminin kayıpları için yaralar henüz sarılmadı. Ancak büyük çabanın verildiği Türkiye genelinde aynı sonla karşılaşmak istemeyenler prefabrik ev arayışlarını sürdürüyor. Devletten hibe desteği alarak yeni nesil evlerden anahtar sahibi olmak isteyenler için hazırlanan bu yazı, kişileri doğru adreste buluşturdu. Ev fiyatlarından, büyüklüğüne dek değişen ödeme sistemi, 40 metrekarelik bir prefabrik evde 27 bin 500 liradan satışa sunulmaktadır. Ancak tıpkı uluslararası reklamlara konu olan çift katlı bungolav tarzı ahşap evlere sahip olmak isteyenlerin gözden çıkarması gereken minimum fiyat 210 milyar liraya dayanıyor. Depremde zarar görmek istemeyenlerin, kendi tarzlarına sahip olabilecekleri evlerde oturum yapabilmenin en kolay yolu devlet desteğini arkaya almak. 30 bin liraya yükselen hibe ödemesi başvuru şartlarını tamamlayan kişiler arasında değerlendiriliyor.

30 bin liralık hibe desteği nasıl alınır?

Depremin değil, betonun insan katili olduğu gerçekliğine varanlar, çelik bir iskelet üzerine kurulan prefabrik evlere yönelim gösterdiler. Tercihe göre kat sayısının 3’e yükseldiği bu yeni nesil ev modelinde devlet desteğini alarak ödemede belirli bir miktarı gözden çıkarmak mümkün. Ev desteğini veren kurumun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çatısı altındaki Sosyal Yardım Genel Müdürlüğü olduğu bilinmelidir. Başvuru alma ve destek işini yürüten ise yine bu kurum altındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yürütülüyor. Barınma Yardımları kapsamına alınan nakit desteği, oturum sağlanamayacak duruma gelen eski ve bakımsız evler için yapılmaktadır. Yardımların üç kategori altında değiştiğini söyleyen Bakanlık; betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alım yardımı üzerinden başvuru kabul ediyor.

Kimler yardım alabilir?

Prefabrik bir ev almak isteyen vatandaşların 18 yaşını doldurması gerekmektedir. Başvuru maddesinin ilk şartını oluşturan yaş koşuluna uygun olanlar, hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari üzerinden 1/3’ünden fazla olmamak kaydıyla yardım alabilecek. Engellilik, yaşlılık, tek ebeveynli aile ve dul olma gibi özel şartların belirlendiği başvurularda en az birine haiz olanlar için arsanın tam hisseli tapusuna haiz olma imkânı verilir.

Hibe ödemesi kimlere yapılır?

Alt gelir grubundan vatandaşlar hibe ödemesi alabilecekler. Ancak diğer seçenekler arasında kişileri bekleyen kriterler, oturulamayacak duruma gelmiş eski, bakımsız ve sağlıksız bir evde ikamet etme şartından başlıyor. Ardından muhtaç durumda olma şartı getiren Bakanlık, hane halkı içinde kişi başına düşen net asgari ücretin 1/3’ünden az olması gerekliliğini öne sürdü. Bu rakam toplamda 701,32 liraya tekabül ediyor. Yaşlılık, engellik, tek ebeveyne sahip olan aile ve dul olma gibi özel şartların yanı sıra; onarımı yapılacak ya da üzerine prefabrik ev kurulumu yapılacak olan arsanın tam hisseli tapusuna sahip olma şartı aranır.