Kategoriler
Proje Haberleri

Prefabrik ev projeleri Libya’da yapılacak

Prefabrik ev projeleri Libya’da 5 bin konut sayısına ulaşacak. Buna göre, Libya’nın başkenti olan Trablus’ta yapılması beklenen prefabrik konutlar için ön anlaşma ihale kapsamında imzalandı. Ödemelerin tamamlanmasının ardından konutların 6 ay içinde teslim edilmesi bekleniyor.

Prefabrik ev projeleri için harekete geçildi

Türkiye ve Libya arasında ‘Mavi Vatan’ anlaşması imzalanırken, bu anlaşmanın askeri ve ekonomik alanlarda işbirliği sağladığı biliniyor. Libya üzerindeki elektrik sorunu için Türk firmalarla masaya oturan Libya yetkilileri, konut taleplerine karşı ilk imzayı attı. Konut taleplerinin öne çıkmasının en büyük nedeni olarak Hafter’in bombalanması ve çoğu insanın evsiz bir şekilde hayatını sürdürmeye çalışmasından kaynaklanmaktadır. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin acil konut yapımı adı altında Türk firmalarla anlaşmaya gittiği ve ihale kapsamında imza attığı duyuruldu. Geçtiğimiz mart ayında 5 bin prefabrik konut yapımı için ihale açan Libya, ihaleyi kazanan 9 firmayla anlaşma yaptı. Bu firmaların 5’i Türklerden oluşurken, diğer 4’ü kendi yerel firmalarından oluşmaktadır. Sonuca göre 5 bin konuttan 3 bin 050’si Türk firmalar tarafından yapılacak. Geriye kalan bin 950’sinin inşası ise yerel firmalar aracılığıyla tamamlanacaktır.

Konut inşası Trablus’ta başlayacak

Libya’nın başkenti olarak bilinen Trablus ve çevresinde inşasına başlanacak olan konutlar, bombalama olayları sonrasında evsiz kalan vatandaşlara tahsil edilecek. Libya hükümeti tarafından ödemelerin tamamlanmasının ardından prefabrik evlerin teslimi için firmalara 6 ay süre kalıyor. İhaleyi kazananlar arasında yer alan Türk firmalardan birisi olan Dorçe Prefabrik Yapı, 2006 yılından bu yana Libya üzerindeki projelerde yer almaktadır. Aynı zamanda çalışmalarını 6 kıta 52 ülke üzerine yayan Dorçe’nin liderliği başarıyla yürüttüğü görülebilir. Dorçe Prefabrik ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Çebi Karahan, yapılan anlaşmaya göre Türk firmaların üstlendiği toplam prefabrik konut sayısının 3 bin 50 konut olduğunu bildirmiş ve bu rakamdan 700’ünün kendi firmalarınca tamamlanacağını aktarmıştır.

Proje devam edebilir

4 Libyalı şirketin ihaleyi kazandığı görülürken, prefabrik yapıların tamamlanmasının ardından Türk firmalardan teslim alacakları aktarıldı. Çebi’ye göre bu tür projelerin devamı gelebilir. Bunun en büyük nedeni olarak Libya üzerindeki konut taleplerinde yaşanan artış ve bombardıman sonucu oluşan yıkım olarak karşımıza çıkıyor. Birçok insanın vahim olay sonunda evsiz kaldığı ve Libya’nın vatandaşları için yeniden harekete geçtiği görüldü. Bu nedenle Çebi, “Projelerin devamının geleceğini öngörmekteyiz.“ dedi.

İlk adım atıldı, sırada büyük adımlar var

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya başta olmak üzere tüm sektörlere ait 120 milyar dolarlık yatırım hacminin bulunduğunu aktardı. Libya’nın büyük oranda konut ihtiyacı olduğunu belirten Karanfil, ilk konut talebinin ardından devamının gelebileceğinin altını çizdi.Türk firmaları için yüksek potansiyelin bulunduğu Libya’da inşaatın anlamı; demir, çimento, mobilya, halı ve elektrik malzemesi olarak biliniyor. Gelişmiş sanayi ve üretim tesislerinin yokluğu birçok temel ihtiyaçların yokluğuna işaret etmektedir. Türkiye başta olmak üzere birçok kalemde Libya’ya ihracat sağlanırken, tüm bunların üç günlük deniz mesafesi ve iki saatlik havayolu üzerinden aktarıldığı unutulmamalı. Bu nedenle yakınlığı ile dikkat çeken Libya’nın Türkiye için oldukça cazip olduğu görülmektedir.