Kategoriler
Emlak Haberleri

Prof. Dr. Naci Görür’ün önerdiği sisteme ilişkin teklifi iktidar engelliyor

Deprem Uzmanı Profesör Doktor Naci Görür; her bina için birer kimlik kartının gerekliliğini belirtirken CHP’li Mahmut Tanal tarafından hazırlanan bu teklif de AKP’nin engeliyle karşılaşıyor. Yıkılma riski taşıyan binaların takibini kolaylaştıracağı öngörülen teklif, iktidar tarafından TBMM’nin gündemine getirilmiyor.

Prof. Dr. Naci Görür sistem hakkında “Kimlik kartında binanın temel çatı özellikleri, yani iskeleti özellikleri, zemin özellikleri ve hangi boyutta depreme dayanıklı olup olmadığı o kimlik kartında belli olmalı. Kiraya gelecek insan, daire satın alacak insan ev sahibinden bu kartı istemeli” açıklamalarında bulunurken CHP’nin ısrarlarına rağmen binalara kimlik kartı verilmesi düzenlemesi, gündeme getirilmiyor.

Hâlâ komisyonda bekletiliyor

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından binalara kimlik kartı verilmesi için 26. Dönem’de TBMM Başkanlığına sunduğu ve 27. Dönem’de yenilediği kanun teklifi hâlâ Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’ndan geçmesi bekleniyor.

Binadan sorumlu olan herkes bilecek

Kimlik kartı sistemi sayesinde bütün binaların kim tarafından yapıldığı, ne zaman inşa edildiği, yapının teknik şartları ve yapımında kullanılan malzemelerin yanı sıra binayı denetleyenler, yapıya onay ve ruhsat verenler; binanın zemini, kalitesi, konumunu kontrol edenler, yapım süresi ve tüm sorumlular herkes tarafından öğrenilebilecek.

Avukat Mahmut Tanal, Türkiye’nin deprem fay hatları açısından yüksek risk taşıyan bir konumda olduğunu gerekçe göstererek kanun teklifini sundu. Milletvekili Tanal, kaçınılmaz depremlerden korunmak için önlemlerin ciddi bir tavır ve yaptırımlarla alınması gerektiğini vurguladı.

CHP’li Tanal, ölümcül olanın depremin kendisinin değil, yapıların olduğunu vurguladı.

“Doğumundan ölümüne kadar takip edilmeli”

Söz konusu gerekçede “Bu nedenle binaların hafriyat aşamasından iskan ve sonrasında kullanılmasına, sonrasında ise periyodik olarak kontrolüne kadar geniş kapsamlı bir denetim mekanizması gerekmektedir. Yapılara aynı bir insan gibi, doğumundan ölümüne kadar takip edilebilecek bir kimlik kartı verilmesi, bu neticeye ulaşmak için pratik ve kökten çözüm getirecek ve sonuca götürecek bir uygulama olacaktır. Bu nedenle binalara bir kimlik kartı çıkarılmalı ve bu kartın tıpkı her insanın yanında taşıdığı kimliği gibi binanın üzerinde taşımasını sağlayarak, sadece inşa aşamasında değil sonrasında da vatandaşlarımızın oturacakları, kullanacakları yapıların denetiminin yapıldığını bilmesi ve yapının ne durumda olduğu hakkında fikir sahibi olması açısından önemlidir. Ayrıca araştırma neticesinde değil, isteyen herkesin bu bilgilere ulaşması sağlanmış olacaktır” ifadeleri yer aldı.