Kategoriler
Ekonomi Gündem

Prop-Tech ile gayrimenkulde dijital dönüşüm

Teknolojiyi gayrimenkul sektörüne işleyen Prop-Tech gelişmeleri, daha az maliyetle kaliteli malzeme kullanımını destekliyor. Dijitaldeki dönüşümün gayrimenkule yansımasıyla paydaşlara yeni olanaklar sunuluyor. Beraberinde sağlıklı hava içeren konutların yanı sıra günlük yaşamı kolaylaştıran eşyalar da ev ve iş yerlerindeki konumunu alıyor. Paylaşım platformları ise alıcı ve satıcının birbiriyle etkileşimini sağlıyor.

Dijital kategorilerdeki trendlerin bu yıl, 2018’e göre yüksek oranla arttığı görülüyor.

KPMG Türkiye Gayrimenkul ve Altyapı Sektör Lideri İsmail Ünal, gayrimenkul alanındaki teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde uygulamaya koyulduğunu belirtti.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG‘nin Türkiye yetkilisi Ünal, “Geçen yılki araştırmaya göre küresel ölçekte gayrimenkul sektöründe dijital trendlerin çok hızlı yükselişi var. Sektörde dijitalleşme süreçleri yüzde 274, nesnelerin interneti uygulamaları yüzde 146, bağlantı platformlarının kullanılması yüzde 292 oranlarında arttı.” diye konuştu.

Çok uluslu firma olan KPMG, emlak ve inşaat alanlarında kullanılan Prop-Tech ürünlerinin yeni iş modelleri hakkında araştırmalarda bulundu. Dijital dönüşümün pek çok sektörün yanı sıra gayrimenkul sektörüne de işlediğini aktaran İsmail Ünal, “Dünya büyük bir değişimden geçiyor. Değişim fırsat demektir. Teknolojinin dinamikleri birçok paydaş için yeni kapılar açıyor. Küresel bir uygulamaya dönüşen Prop-Tech, gayrimenkul sektöründe artık bir strateji unsuru olarak kabul ediliyor.” sözlerini kaydetti.

Dönüşümde büyük artış gözlemlendi

Taşınmaz sektöründe dijitalleşme süreçleri yüzde 274 oranında artış gösterirken nesnelerin interneti kullanımı yüzde 146 oranında, bağlantı platformu uygulamaları ise yüzde 292 oranında yükseldi. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Ünal, “Sektörde dijital dönüşüme yönelmenin hızlandığını görüyoruz. Yüksek artış oranları gayrimenkulde dijital inovasyonun devamını gerekli kılıyor. Prop-Tech sektörün görünümünü değiştiren, mevcutların dışında daha farklı iş ve pazarlara dokunan yenilikler sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Gelecekte başarılı olabilmek için dönüşüm şart

Serhat Ünal, ABD’deki ve Avrupa ülkelerindeki gayrimenkul sektörlerinde çalışan CEO’ların Prop-Tech ürünlerinin etkisinin farkında olduğunu belirterek teknolojinin getirdiği ürünleri aşamalı olarak benimsediklerini kaydetti. Ünal, ayrıca, gelecekte başarılı olabilmek için teknolojik inovasyonların iş sürecine dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KPMG Türkiye Gayrimenkul ve Altyapı Sektör Lideri İsmail Ünal, sözlerini “Çünkü büyük veri, yapay zekâ, akıllı mobilite ve paylaşım ekonomisi çerçevesinde gelişen insanları birbirine bağlamanın yeni yolları, gayrimenkul sektörünün geleceğini de etkiliyor. Şimdiden yola çıkanlar, geleceğin kazananları olacak.” ifadeleriyle sürdürdü.