Kategoriler
Ekonomi Gündem

Protokol davasına ilişkin İBB’den açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kanal İstanbul projesi için iş birliği protokolü oluşturdu. Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odasına (TMMOB) bağlı dokuz meslek odasının İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde açtığı protokolün iptal edilmesine ilişkin dava reddedildi.

Meslek odaları, Kanal İstanbul projesi için yapılan protokol iş birliğinin iptali için hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Dava dilekçesinde kanal projesinin tarım alanlarına ve karasal ekosisteme zarar vereceği savunuldu. İş birliği protokolünü hukuka uygun bulan mahkeme, davacıların karara itiraz edebileceğini belirtti.

Davayla ilgili İBB‘den açıklama

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İBB sözcüsü Murat Ongun, mahkemenin ret kararının İBB‘nin çekilme kararından önce olduğunu belirterek  “İBB’nin çekilme kararı, davacı odalar tarafından yapılacak itirazla üst mahkeme olan bölge idare mahkemesince değerlendirilecektir.” açıklamasında bulundu.

 

“Kararın değişeceğini umuyoruz”

Twitter hesabından açıklama yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, protokolün iptaline ilişkin hukuki sürecin henüz bitmediğini belirterek konuyu bir üst mahkemeye taşıyacaklarını kaydetti. “İstinaf sürecinde kararın değişeceğini umuyoruz.” dedi.

Akçelik, “TMMOB olarak 2018 yılında Kanal İstanbul işbirliği protokolünün iptaline ilişkin açtığımız dava, mahkeme tarafından “dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemektedir” denilerek reddedildi. Ancak protokolün iptaline ilişkin hukuki süreç henüz bitmiş değil. TMMOB ve bağlı odaları olarak istinaf için hazırlıklarımızı tamamladık. Mahkemede İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski yönetiminin “davanın reddi gerektiği” şeklindeki savunması esas alındı. İstinaf sürecinde kararın değişeceğini umuyoruz.” sözlerini kaydetti.