Kategoriler
Ekonomi Gündem

Psikolojik sınır… “Tezgahta ürün kalmayacak”

Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi alımları yükseltirken Sektör yetkilileri yüzde 1’in altındaki faiz oranının alıcıları psikolojik olarak etkilediğini kaydetti.

Kamu bankaları Ağustos’un ilk günü konut kredi faizini yüzde 1’in altına indirmesinin ardından konut sektörü canlılık gösterdi.

Konut piyasasındaki hareketliliğin artmaya devam edeceğini söyleyen Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin faizlerdeki indirimi “önemli bir adım” olarak nitelendirirken “Bir diğer önemli konu da mevduat faizlerinin yüksek olması. Vatandaş ev alsam ne kadar kira gelir, banka ne faiz verir karşılaştırması yaptı ve uzak durdu.

Şimdi bağlanan paraların çözülme ve yatırıma dönme süreci başladı. Bu süreç yavaş yavaş ivme kazanacak. En önemli nokta da alıcı için avantaj dönemindeyiz. Maliyet artışına karşı fiyatlar artmadı, yeni inşaat ruhsatları da azaldı. Bu nedenle konutta stokların eriyeceğini, 1, 1.5 yıl sonra tezgahta ürün kalmayacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Psikolojik üst sınır konut kredisi faiz oranında yüzde 1

Konutlara yönelik potansiyel alıcıların konut kredisinde faiz oranındaki psikolojik üst sınırının yüzde 1 olduğunu belirten GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, bu oranın altına inildiğinde satışların arttığını söyledi.

“0.99 insanlarımızın bildiği, alışkın olduğu bir oran”

Konut kredisi kullanımının iki yıldır gerilediğini belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise konut kredisi kullanımının ağustos ayından itibaren artışa geçtiğini belirtti.

Ağustos ayı içerisinde 130 bin ile 140 bin adet arasında konut satışı beklediklerini belirten Elmas, şu an 1.20 ile 1.35 arasındaki seviyelerde olan özel bankaların kredi faizi oranlarında da düşüş olacağını ifade etti.

KONUTDER Başkanı Elmas da yüzde 0,99 faiz oranının alıcının psikolojik limitine dâhil olduğunu söyledi.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre Elmas, “Vatandaş krediyi ödüyor ama yeni kredi kullanılmıyordu. Ağustos ayında ise beklenen ivme yakalandı. Kamu bankalarının faizi 0.99’a çekmesiyle sektörümüz hareketlendi. 0.99 insanlarımızın bildiği, alışkın olduğu bir oran. Bu fırsatı değerlendirmek isteyenler alıma geçti.” diye konuştu.

Kullanılan konut kredisi hacmi büyüdü

Sektörden olumlu tepkiler gelirken Sektör yetkilileri gelecekte daha piyasanın daha iyi olacağını söylüyor.

Kamu bankalarının 1 Ağustos’ta konut kredisi faizini yüzde 0.99 oranına çekmesinin ardından uzun zamandır durgunluk yaşadığı belirtilen konut sektöründe canlanma başladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan haftalık bültende 2 Ağustos’ta 178 milyar 478 milyon lira olan konut kredisi hacmi, 29 Ağustos’ta 181 milyar 93 milyon liraya yükseldiği görülüyor. Konut kredilerinde 4 haftalık büyüme ise 2.6 milyar lirayı aştı.