Kategoriler
Gündem

Ramazan Bayramı süresince trafik tedbirleri artıyor

Ramazan Bayramı için hazırlıkların başladığı Türkiye’de trafik denetimleri üst düzeye çıkıyor. İçişleri Bakanlığı tarafından “Ramazan Bayramı trafik tedbirleri” genelgesi 81 ilin valiliklerine gönderildi. Genelgede yer alan maddeler içerisinde şehirler arası yolculuğa saat sınırlaması getiriliyor.

Ramazan Bayramı denetimleri sürecek

İçişleri Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu “Ramazan Bayramı trafik tedbirleri” adlı genelge 81 il valiliğine uygulanması adına gönderildi. Bakanlığın yaptığı açıklamada ise bayram tatili 23-26 Mayıs tarihlerinde 4 gün olmasına karşın, alınan tedbirler neticesinde 22-27 Mayıs tarihlerinde uygulamalar sürdürülecektir.

Sokağa çıkma yasağının tüm Türkiye’yi kapsadığı Ramazan Bayramı için, seyahat etmek isteyen kişilere izin belgesi şartı getirildi. Yolculuk esnasında trafikte denetimin sağlanması ve tedbirlerin kontrolü bakımından 111 bin 384 personel aktif olarak çalışmaya 6 gün boyunca devam edecek. Trafik tedbirlerinin genelge olarak gönderildiği valilikler bünyesinde günde ortalama 18 bin 564 polis ve jandarma görev alacak. 6 günlük süreç sonunda ise toplamda 111 bin 384 kişinin aktif olarak çalışması bekleniyor.

Bayram ziyaretlerini gerçekleştirmek isteyenlerin seyahat izni alması gerekli iken, 65 yaş ve üzerine refakatçi şartı konuldu. Ayrıca bu kişilerin izinleri yalnızca tek yönlü olup, geri dönüşler için izin verilmeyecek. Tarım ürünü hasadını gerçekleştirmek isteyenler seyahat ve sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağı için; ekiplerin yaşanacak kazalara karşı önlemler alması bekleniyor.

İzin belgelerinin kontrolü yapılacak

Türkiye üzerinde yakın zamanda bin altına düşen hasta vaka sayısı tıp camiasında iyiye işaret olarak yorumlanıyor. Bu durumun korunması adına geliştirilen tedbirlerde bulaş olma ihtimali gözetilerek denetimler 81 il üzerinde sürecek. Yolcu giriş-çıkışlarının kontrolü için il giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulması beklenirken, emniyet üzerinden 24 personelden oluşan 8 ekibin aktif görev yapacağı bildirildi. Jandarmada ise bu sayı 40 personelden oluşan 20 ekip olarak belirlenmiştir.

Aynı zamanda yoğun bölgeler üzerinde trafik ihlalleri ve kazalarının önüne geçilmesi amacıyla maket/model araç uygulaması devam ederken; Helikopter ile trafik denetiminin yapılması ve 76 ilde drone ile denetimin sıkılaştırılması hedefleniyor. Trafik kontrol noktalarında yolcu ve şoför kontrollere tabi tutulurken, şehirler arası yolculuk yapan 65 yaş ve üstü ile refakatçilerinde izin belgeleri istenecek.

Yolcu taşımacılığında kapasitenin yüzde 50’nin üzerine çıkmaması, terminal ve istasyonlarda kontrollerin sürmesi bekleniyor. Korsan taşımacılığın bu süreçte izin verilmeyeceği ve sefere çıkan otobüslerin sıklıkla kontrol edileceği bildirildi. Otobüs şoförleri ve yolcuların emniyet kemerleri ekiplerce kontrol edilirken, trafik ihlalleri görmezden gelinmeyecek.

Otobüslerde şoför denetimlerinin ön plana çıkacağı süreçte ise uyku süreleri dikkatle incelenecektir. Uykusuzluğun yol açtığı kazaların önüne geçmek için 02.00-08.00 ile 05.00-07.00 saatlerinde şoföre dinlenme süresinin verilmesi kararlaştırıldı.

Denetimler radar ile kuvvetlendiriliyor

Toplam uzunluğu bakımından 2 bin 155 kilometre olan tüm otoyollarında hız denetimleri Ramazan Bayramı esnasında da sürüyor. Trafik kazalarının en yoğun olduğu zaman dilimi olarak bilinen bayramlar için önlemler alınmaya başlandı. Radar sisteminin aktif olduğu otoyollar üzerinde sürücülerin hız sınırı affedilmediği gibi 18 ildeki 20 güzergâh üzerinde yeni trafik planları devreye girecek.

Birinci derece şehit yakınlarının şehir içi mezarlıklara gitmesine izin verilirken, yol üzerine park eden ve güvenlik tedbirlerini hiçe sayan araçlar için kaldırma ve ceza işleminin uygulanması bekleniyor.

Mevsimlik tarım işçisi taşıyan araçlar için ise 00.00-06.00 saatleri arasında şehirler arası yolculuğa izin verilmeyecek. Ayrıca traktör ve biçerdöver gibi tarlada kullanımı olan araçların tedbirsiz yola çıkması engellenecektir.