Kategoriler
Ekonomi

Reel Kesim Güven Endeksi gerileme kaydetti

Türkiye Cumhuriyet Merkezi Bankası’nın üstlenmiş olduğu, her yıl ülkemizde anket çalışması yapılarak ölçülen Reel Kesim Güven Endeksi oranlarında gerileme görüldü.

Mart ayı itibariyle oranlar geriledi

Ekonomik gelişmelerin önünü kesen koronavirüs (covid-19) salgını burada da kendinden söz ettiriyor. Ülke istihdamını ve iş gücünü düşüren hastalık; etkisini arttırdığı takdirde büyük ekonomik değişimlere sebep olabilir.

Her ay boyunca ülkemizde Merkez Bankası’nın görevini üstlendiği, imalat faaliyetlerinde bulunan şirketlerin oranlarındaki eğilimin ölçümü geriye gidiyor. Mart 2020 itibariyle bu oranda geçtiğimiz aya göre 106,9 puan gerileme söz konusu.

Gelecek üç ay boyunca kayıp yaşanabilir

Mart 2020 tarihinde açıklanan endeks toplam 99,7 oranı olarak görülmektedir. Şubat ayındaki verilere bakıldığında 7,2 oranında gerilim yaşandı.

Tüm alt endekslere bakıldığında orandaki gerilemeleri, anket sonuçlarına göre mevcut mamul mal stokuna ilişkin incelemeler bozdu. Endeksin yükseldiği tek alan mamul mal stoku olarak açıklandı. Ancak tüm bu iyi gelişmelere karşı yapılan anket, gelecek üç ay için iyi bir görüntü sergilemiyor.

Gelecek üç ayda beklenen genel gidişat, üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcamaları, toplam istihdam miktarı, mevcut ve sonraki sipariş miktarı gibi önemli gelişmelerde endeks kaybı yaşanabilir.