Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri Gündem

REIDIN-GYODER Konut Fiyat Endeksi açıklandı

REIDIN-GYODER Konut Fiyat Endeksi 2019 yılının ağustos ayına dair verileri açıklandı. Bu yılın ağustos ayına ait göstergelere göre stok erime hızı yüzde 3.18 seviyesinde kaydedildi. Endekse göre ağustos ayına ait stok erime hızı, son beş ayın en yüksek seviyesini gördü. Banka kredisi kullanımı, geçtiğimiz temmuz ayına göre, yüzde 15 oranındaki artışla bir puan azaldı.

Banka kredisi kullanımı ağustos ayında artış gösterirken senet ve peşinat kullanımı ise birer puan düşüş gösterdi.

Toplumda “markalı projeler” olarak da bilinen kurumsal gayrimenkul şirketleri tarafından üretilen konutların satışında artış görüldü.

Markalı konut projelerindeki fiyatlar temmuz ayına göre, ağustos ayında yüzde 0.43 oranında artış gösterirken 2018 yılının aynı dönemine göre ise bu yılın ağustos ayında yüzde 2.80 oranında yükseldi.

REIDIN-GYODER Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre geçtiğimiz ağustos ayında, markalı konut satışı, bir önceki aya göre yüzde 0.43 oranında; geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre ise yüzde 2.80 oranında; Konut Fiyat Endeksi’nin başlangıç dönemi olan 2010 yılının ocak ayına göre ise yüzde 87.40 oranında nominal yükseliş kaydetti.

Endeks’in ağustos ayındaki veriler, bu ağustos ayında, temmuz ayına göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.48 oranında artış, 2+1 konut tipinde yüzde 0.52 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.32 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.43 oranında nominal artış yaşandığını gösterdi.

Yabancı yatırımcılara satış yüzde 10 seviyesinde

Endeks’e göre, 2019 yılın ağustos ayında markalı konut projelerindeki satışların son altı ayı yaklaşık yüzde 8’i; ağustos ayı içinde ise yüzde 10’u yabancı yatırımcılara yapıldı. Bu veriler içerisindeki yabancı yatırımcıların tercih ettiği konutların %38’ini 2+1 tipindeki konutlar oluşturdu.

Bu yılın temmuz ayında ise peşinat kullanımı yüzde 42 seviyesinde, senet kullanımı yüzde 45 seviyesinde, banka kredisi kullanımı ise yüzde 14 seviyesinde kaydedildi.

Bu yılın Ağustos ayındaki verilere bakıldığında ise peşinat yüzde 41 seviyesinde, banka kredisi yüzde 15 seviyesinde, senet ise yüzde 44 seviyesinde kullanım oranına sahip oldu.

Banka kredisi kullanımı “oldukça düşük”

GYODER Başkanı Doçent Doktor Feyzullah Yetgin, REIDIN-GYODER Konut Fiyat Endeksi ağustos ayındaki verileri değerlendirdi. Banka kredisi kullanım oranının düşük olduğunu ifade eden Yetgin, “Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında %14 olan banka kredisi kullanımı oranı Ağustos ayında yüzde 15’e yükselse de bu oranın oldukça düşük olduğunu söyleyebilirim.” dedi.

Feyzullah Yetgin, Faiz indirimlerinin sürmesinin konut kredisi kullanımını artıracağını belirtti. Yetgin, “Ayrıca Temmuz ayında yüzde 5 olan yabancıya satış oranının Ağustos ayında 5 puan birden artarak yüzde 10’a çıktığını görüyoruz.” diye konuştu.

GYODER Başkanı, ayırca, yeni konutlar piyasasındaki hareketliliğin gelecek aylarda da süreceğini ve yabancı yatırımcılara yönelik konut satışının artarak devam edeceğine inandığını dile getirdi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise stok erime hızının artmasına konut kredisine yönelik faiz indiriminin de etkisi olduğunu belirtti.