Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

REIDIN-GYODER yeni konut fiyat endeksi açıklandı

REIDIN-GYODER tarafından gerçekleştirilen endeks hesaplamalarında, Nisan ayı yeni konut fiyat endeks verileri paylaşıldı. Stok erime hızında özellikle markalı konutlarda hız yüzde 1,81’e düşmüş, bir önceki aya oranla artış yaşanmıştır.

REIDIN-GYODER stok erime hızında artış gördü

‘Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan 2020’ sonuçları nihayet açıklandı. Buna göre, nisan ayında yaşanan fiyatlarda bir önceki aya bakıldığında yüzde 0,15 artış yaşandığı görülüyor. Ayrıca geçen yılın aynı dönemine denk gelen ay içerisinde, yabancılara yapılan satışların azaldığı ve stok erime hızında gerilemenin yüzde 1,18’e ulaştığı belirlendi.

REIDIN-GYODER Genel Müdürü Alp Çapa, yapılan veri araştırmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Nisan 2020 Konut Endeksi sonuçlarında bir önceki aya oranla yüzde 0,15 artış görülürken, geçen yıl aynı dönem içerisine göre bu oran yüzde 5,09 olarak artış yaşamıştır. Ancak markalı konut projelerinin yabancılara satışlarda nisan ayı içerisinde düşüş tespit edilmiş ve bu oranın yüzde 4,79 seviyesine gerilediği belirlenmiştir. Satışlarda yaşanan yüzde 61,11’lik kısım tercihini 2+1 özelliğine sahip dairelerden yana kullanmıştır. Nisan 2020 içerisinde yüzde 1,81 oranında yaşanan stok erime hızı, son 10 ayın en düşük seviyesinde görülüyor.

Yeni konutlarda fiyat artışı belirlendi

‘Markalı Projeler’ adı verilen, gayrimenkul şirketlerince üretilen konutlar üzerinden yapılan araştırmalarda fiyat artışı gözlemleniyor. ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ verilerinde rahatlıkla görülen artış; nisan ayında, bir önceki aya oranla yüzde 0,15 artış yaşamıştır. Geçen yılın aynı dönemi içerisine denk gelen süreçte ise yüzde 5,09 artış yaşanırken, endeks başlangıç döneminin belirlendiği 2010 Ocak ayına oranla yüzde 94,10 oranında nominal artış yaşandı.

1+1 konut tercihlerinde düşüş görüldü

Paylaşılan Yeni Konut Endeksi’ne bakıldığı zaman, nisan ayında geçtiğimiz mart ayına oranla 1+1 daire satın alımlarında düşüş yaşandığı görülüyor. Yaşanan bu düşüş yüzde 0,11 oranında nominal olarak belirlenirken; 2+1 daire tercihleri yüzde 0,05 artış yaşadı. Yeni konut tercihlerinde yaşanan artışta 3+1 daire tipleri yüzde 0,15 olarak belirlenirken, 4+1 daireler nominal artışı yüzde 0,06’ya çıkarmıştır.

Nisan ayı belirlenen endeks tablosunda yer alan yabancıya satış oranı yüzde 4,78 oranında karşımıza çıkıyor. Bu rakam son 6 aylık süreçte ise ortalama yüzde 8 olarak bilinmektedir. Yaşanan konut satışlarında ise yabancıların tercihi en çok 2+1 dairelerden yana oldu. Yüzde 61.11’lik bu oranı, yabancı yatırımcılar karşıladı.

Peşinat ve banka kredileri kullanımını arttırdı

Markalı projelerden konut sahibi olmak isteyenler ise markanın belirlemiş olduğu ödeme seçeneklerine uyum sağlıyor. Bu süreçte, bankaların destekte bulunduğu projelerden ev almak için peşinat ve kredi kullanımlarını arttıran kişilerce oranlar yükseldi. Nisan ayı içerisinde peşinat kullanımlarında yaşanan artış oranı yüzde 45,52 olmakla birlikte, banka kredisi kullanım oranı yüzde 27,19 artış gerçekleştirmiştir. Senet kullanımında yaşanan artış 27,29 olurken, mart ayı içerisinde senet kullanımı yüzde 30,39 oranında yaşanmıştı. Ayrıca geçtiğimiz aya dönük endeks verilerinde peşinat kullanımı yüzde 43,44’iken, banka kredisi kullanım oranı yüzde 26,17 olarak bizleri karşılıyor.

Stok erime hızında nisan ayında yaşanan erime yüzde 1,81 olarak belirlenmiştir. Mart ayında ise stok erime hız oranı yüzde 4,17 olarak biliniyor. Ayrıca satışların çoğunu bitmiş konutlardan tercih edenler yüzde 64,29 olarak oranı belirlemiştir. Bitmemiş konut tercihinin yüzde 35,71 olarak bizleri karşıladığı verilerde, şubat ayı itibariyle satışlarda yüzde 50,06’sı bitmiş, yüzde 49,94’ü ise bitmemiş konut stoklarından yarar sağlamıştır.