Kategoriler
Gündem

Restoran ve işletmeler 15 Haziran’a kadar açılacak

Restoran ve turizm işletmeleri yeni tip koronavirüs (covid-19) tedbirleri kapsamında büyük kayıplar verdi. Ancak yakın zamanda normalleşme sürecini başlatan Türkiye, nihayet beklenen haberi sektör çalışanlarına duyurdu. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer, hazırlanan normalleşme planı kapsamında iş alanlarının yeniden faaliyete geçebileceğini aktardı.

Restoran ve işletmeler önlem sürecine uyum sağlayacak

İçişleri Bakanlığı’nın kararnamesi ile kapatılan restoran ve turizm işletmeleri, yakın zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu genelge kapsamında yeniden faaliyete açılıyor. Genelgenin önümüzdeki günlerde yayımlandığını hatırlatan Kaya Demirer, bu sürecin yavaş bir şekilde olacağını bildirdi. Uyum süreci başlatılan iş yerlerinde, faaliyete geçmeden evvel Sağlık Bakanlığı’nın belirledikleri kriterler insan sağlığı açısından öne çıkacak.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, çoğu kişinin zarara uğradığı salgın hastalık sonrası müjdeyi duyurdu. Buna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye bağlı kalan restoran ve işletmeler önümüzdeki süreçte açılış yapıyor. Yeni tedbirlerin alınacağı alanlar üzerinde aynı zamanda hijyen kuralları önemsenecek.

Salgın hastalık sonrasına özellikle yerel ve bölgesel turizm girişimlerinin olacağını bildiren Demirer, önümüzdeki dönemin yeni bir trend oluşturacağını söylüyor. Gastronomi alanında görülecek trendin, yeni başarılar yakalayacağı öngörülmekte.

Zorlu sürecin geride kalması umuluyor

Yeni tip koronavirüs (covid-19) mücadelesi adı altında alınan tedbirler, restoran ve turizm işletmelerine ağır darbeler vurdu. İş yerlerini kapatmak zorunda kalanlar kadar geride biriken işsiz sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Son yayımlanan genelge kapsamında ayakta kalanlar dönüş yapmaya hazırlanırken, bu sürecin 15 Haziran’a kadar tamamlanacağı kesinleşti.

Sağlık kurallarının sektörler üzerinde öncü olacağı pandemi sonrası, Türkiye’de sayıları 100 bini bulan yeme-içme işletmesi adına önemli sorumluluklar yükleniyor. Başarılı sonuçların alınabilmesi adına aynı zamanda bilinçli tüketiciye ihtiyaç duyan sektör, işletmelerin de sürece uyum sağlaması gerekliliğini öne çıkarmakta. Vaka sayısında yaşanacak düşüşlerle birlikte sıkı denetimin gevşeyeceği ve neredeyse unutulacağını hatırlatan Demirer, kuralları sıkı tutmak konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca açılış yapacak olan işletmelerin sosyal mesafe kurallarını es geçmemeleri ve masalarda oturma şeklinin yeniden belirlenmesi gerekiyor. Sandalyeler arası en az 60 santimetre olması gerekirken, masalar arasında bir buçuk metre fark sağlanacak.

Dr. Cem Kınay tarafından yakın zamanda sanal ortamda düzenlenen söyleyiş, “Yeni Gastronomi” konu başlığı altında sektöre sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde hizmet verileceği ve yeni trendlere hazır olması gerekliliğinin önemi vurgulanmıştır.