Kategoriler
Ekonomi

Risk iştahı zayıflıyor TL ise zayıf… Döviz kurları ve piyasa yorumları

Analistler, dolar endeksindeki düşüşe rağmen USDTRY paritesinin yükseldiğini ve paritedeki artış eğiliminin sürdüğünü kaydetti. Uzmanlar, liranın gelişen ülke para birimleri arasından negatif ayrıştığını; zayıfladığını dile getirdi.

ABD ile Çin arasındaki gerginlikler nedeniyle küresel piyasalardaki risk iştahının zayıf olduğunu ifade eden Ziraat Yatırım, dolar/TL paritesi hakkında “Kurda teknik seviyelere baktığımızda ise 7,3450 seviyesinin üzerinde 7,4250 civarındaki direnç izlenebilir. Olası düşüşlerde ise 7,24 desteğinin altında 7,15 seviyesine kadar düşüş görülebilir.” dedi.

Dünkü kapanışında yüzde 2,75 değer kazanan lira karşısındaki doların öğle saatlerindeki kazancı  yüzde 1,85 oranında. Dünkü kapanışında, bir önceki kapanışına göre yüzde 2,74 artan avro kuru, dünkü kapanışının ise yüzde 1,28 üstünde.

Amerikan doları 7 lira 35 kuruştan, euro kuru 8 lira 72 kuruştan işlem görüyor.

Türkiye verimliliğini artırmalı

IMF, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında  “Büyük dış finansman ihtiyaçları ve nispeten düşük rezervler Türkiye’yi şoklara karşı savunmasız bırakıyor.” açıklamasında bulundu.

Anadolu Ajansının IMF’nin “Küresel Dengesizlikler ve Kovid-19 Krizi” raporundan aktardığı bilgilere göre Türkiye’nin dış pozisyonundaki belirsizleri, yüksek. Buna rağmen Türkiye, orta vadeli temeller üzerinde ve istenen politikalarda işaret edilen seviyeden görece daha güçlü durumda.

Raporda Türkiye ekonomisi üzerinde, Kovid-19 krizinin etkilerinin hafifletilmesi; ekonomik olarak en güçsüz olanları ve dış istikrarı korumaya katkı sağlayacak  kısa vadeli politika paketiyle birlikte geçici mali desteklerin sağlanması gerektiği tavsiyesinde bulunuldu.

Yapısal reformlar gerekli

IMF’nin raporunda, Kovid-19 salgınından önce var olan ekonomik dengesizlik durumunun orta vadede sürmesi hâlinde dış esnekliği güçlendirmeyi ve ekonominin sürdürülebilir bir şekilde yeniden dengelenmesini desteklemeye yarayacak politikaların uygulanası gerektiğini bilgisi yer aldı.

Uluslararası Para Fonu’nun raporunda Türkiye’deki verimliliğin artırılarak ekonomiyi şoklara karşı daha dayanıklı duruma getirilmesine yönelik amaçların yanı sıra kamu sektörü bilançosunun ve genelde şeffaflığı artırmak için yapısal reformların ihtiyaç olduğu kayda geçti.

Kaynak: Döviz.com, AA, Taşınmaz Haber