Kategoriler
Gündem Toki Haberleri

Rize’de Sel Felaketi sebebiyle 550 konut yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şiddetli yağış sebebiyle sel ve heyelanın yaşandığı Rize’de, AK Parti Güneysu İlçe Başkanlığı’nda vatandaşlara hitap etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından bazıları şu şekildedir; “Geçen hafta Rize’de sel felaketi yaşanmıştır. Güneysu ve Çayeli başta olmak üzere Rize genelinde çok ciddi tahribata yol açmıştır. Metrekare başına Güneysu’da 214 kilogram, Çayeli Madenli’de 188 kilogram yağış düşmüştür. Bu afet sel ve heyelana neden olmuştur. Artvin’de sel baskınının boyutu gün ışığıyla birlikte ortaya çıkmıştır. Sele kapılan 8 vatandaş kaybolurken 5 vatandaş da yaralanmıştır. Kaybolanlardan 6’sının cansız bedenlerine ulaşılmıştır. Diğer 2 vatandaşımızın bulunması için bütün ekiplerimiz yoğun çaba göstermektedirler. Murgul’da kayıp 1 vatandaşımızı arama çalışmalarımız sürmektedir. Yaralılarımızın hepsinin tedavileri bitip taburcu edilmiştir. Ayrıca Arhavi’deki afette herhangi bir can kaybının olmaması en büyük tesellimiz olmuştur. Bugüne kadar sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.” şeklinde konuşmuştur.

“Kapanan yolların tamamı açılmıştır.”

Bu süreçte komşu illerden UMKE ve 112 acil yardım ekiplerine bağlı 127 personel ve 39 araçtan oluşan toplam 8 ekibi de şehrimize sevk ettik. Şu ana kadar şehrimizde 328 arama kurtarma personeli bulunmaktadır. Ayrıca toplam 2860 personel ve 705 araç görev yapmıştır. Afet sebebiyle kapanan 426 yol hemen ulaşıma açılmıştır. Ayrıca afet bölgesinin tamamına su verilmekte olup içme suyunda, enerjide, haberleşmede, iletişimde herhangi bir aksama bulunmamaktadır.

“Rize’de sel felaketi sebebiyle etkilenenler için 550 konut inşa edeceğiz.”

Rize’de sel felaketi riski bulunan 665 yapı tespit edilmiştir. Bu bölgenin boşaltılmasıyla birlikte yaraları sarmak için projelerimizi devreye alıyoruz. TOKİ aracılığıyla selden en çok etkilenen 4 ilçede projelerimiz başlamıştır. Köylerde yöresel köy evlerimizi, merkezde ise konutlarımızı inşa edeceğiz. Ayrıca 4 bölgede toplam 1207 konut ile 3118 bağımsız bölümün hasar tespit çalışmaları yapılmıştır. Bu binalardan ağır hasarlı acil yıkılması gereken ve yıkılmış olan 47 bina ve 99 bağımsız bölüm bulunmaktadır. Rize’de dere güzergahlarında yapılan çalışmalarda sel riski bulunan 665 yapı tespit edilmiştir. Üstelik bir yandan bu riskli bölgelerin hızlıca boşaltılmasını sağlanmaktadır. Diğer yandan ise yaraların hızlıca sarılması için projelerimizi devreye alıyoruz.

TOKİ Başkanlığı ile selden en çok etkilenen 4 ilçede proje çalışmaları başlamıştır. Köylerde altında ahırı, deposu üzerinde konutu bulunan yöresel köy evlerini inşa edeceğiz. Ayrıca merkezde ise zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızı inşa edeceğiz. İlk aşamada Rize’de 15 Temmuz’daki sel felaketinden etkilenen ve afet riski bulunan yapılar için toplam 550 konut inşa edecektir. Ayrıca köylerde altında ahır olan 50 köy evini yapılacaktır.

Vatandaşlarımızın ihtiyacı doğrultusunda 5 çay evi yapma kararı aldık. İnşallah bir yıl içinde konutlarımızı tamamlayarak vatandaşlarımızı güvenli yuvalarına kavuşturacağız. Evleri sel riski altında olan vatandaşlarımızı da inşa edeceğimiz konuklarımıza taşıyacağız. Yakında bölgeyi tekrar ziyaret edeceğim ve o gelişimde Salarha Tüneli’nin de açılışını yapacağız. Vatandaşlarımız, Yağlıtaş ve Güneysu’da inşa ettiğimiz sosyal konutlardan da alabilecekler. Rize’de hayatı en kısa sürede normale döndürmeyi planlamaktayız. Selden etkilenen Rizeli ve Artvinli vatandaşlarımız kaygılanmasınlar. Devletimiz tüm imkanları aracıyla, personeli ile kendilerinin yanındadır.” şeklinde konuşmuştur.

“Tabiatla en uyumlu şehirleri inşa etmiş olmaktayız.”

Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu sözlere de yer vermiştir; “Allah’ın bize verdiği nimetlerden en güzel şekilde yararlanmaya çalışırken ayrıca ona zarar vermenin değil, vermemenin yollarını aramalıyız. Aslında bu konuda millet olarak son derece geniş bir birikime sahip olmaktayız. Biz İstanbul’dan Buhara’ya dünyanın en güzel, tabiatla en uyumlu şehirleri inşa etmiş olmaktayız. Aynı zamanda, özellikle bir dönem düzensiz kentleşme sebebiyle çok acılar çekmiştik. Ayrıca plansızlığın, programsızlığın, öngörüsüzlüğün faturasını da çok ağır ödemiş bir ülke olmaktayız. Geçmişteki iyi örneklerin ışığında, acı tecrübelerden ders alarak kendimize yeni bir yol çizmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu düşünceyle son 19 yılda pek çok müspet adım attık. Özellikle TOKİ aracılığıyla hayata geçirdiğimiz projelerle ülkenin çarpık kentleşmeden kaynaklı kronik problemlerini en aza indirmeye çalıştık.

Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek, kentlerimize nefes aldırdık. Lütfen şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın. Görüyorsunuz bu çaylıklar azot gübresiyle birlikte toprağı eritiyor. Böylece o bir balçığa dönüşüyor, o balçığa dönüştükten sonra da o binalar her an kayma ile karşı karşıya kalıyor. Yaylalarımızın, dere yataklarımızın, sahillerimizin, dağlarımızın, nehirlerimizin çarpık yapılar ve zihniyet tarafından istila edilmesine göz yummadık. Ayrıca Millet bahçeleri gibi yenilikçi projelerimizle insanlarımıza şehir içinde adeta vahalar oluşturduk. Ağaçlandırma seferberliğinden sıfır atık projelerimize, her alanda ortaya koyduğumuz özgün çalışmalarla Rabbimizin bize emaneti olan tabiata sahip çıktık. Bu konuda çok önemli boyutta mesafe de kaydettik.

Bugün vicdan ve izan sahibi herkes Türkiye’nin kentleşme ve altyapıda elde ettiği başarılarını takdir ediyor. Üstelik ülkemizin erozyonla ve çarpık kentleşme ile mücadelesi dünyanın birçok bölgesinde örnek gösteriliyor. Aynı şekilde afetlere hazırlık ve afet yönetimi hususunda da kurumlarımızın kapasitesini ve etkinliğini artırdık. Ülkemizin neresinde yaşanırsa yaşansın vatandaşımız artık devletini hemen yanında buluyor.

Her işte olduğu gibi çevre ve şehircilikte de yalnızca devletin kararlı olması, kararlı davranması problemlerin çözümü için yeterli değil. Devletin yürüttüğü çalışmaların amacına varabilmesi için belediyelerden sivil vatandaşa, 7’den 77’ye, milletin tamamının bu süreci sahiplenmesi gerekmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızdan, devletin burada yürüteceği çalışmalara destek vermelerini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın bu projelere güçlü destek vermesi, sahip çıkması durumunda bir daha benzer acılar yaşanması ihtimali azalacaktır. Aksi takdirde bugün yaşanan sorunların katbekat fazlasını, gelecek nesiller çekebilir.

“Kısa sürede bu çalışmalar neticelenecek”

Rize’nin ve Güneysu’nun her konuda olduğu gibi bu meselede de örnek bir tavır sergileyeceğine inanıyorum. Gerek Rize’de gerek Artvin’de gerekse Fındıklı ilçemizde yürütülen, Fındıklı’nın merkez mahalle, Arılı Vadisi ve köylerde, Ardeşen Tunca beldesi, 4 mahalle ve köylerdeki yağış sonucu oluşan hasarlar tespit edilmiştir ve köyler açılmıştır. Bütün çalışmalar yakından takip ediliyor. Kısa zamanda tamamlanması için her türlü çabayı göstereceğiz. Rabbim Rize’mizi, Artvin’imizi, ülkemizin her köşesini bu tür felaketlerden muhafaza buyursun diyorum.” diyerek sözlerini noktalamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…