Kategoriler
Emlak Haberleri Proje Haberleri

Rönesans İnşaat, Dünyanın En Prestijli Gökdelen Ödülünün sahibi oldu

Rönesans İnşaat, “Dünyanın En Prestijli Gökdelen Ödülü”ne Lakhta Center ile sahip oldu. Ödüle doymayan firma, prestijini tüm dünyaya duyurmaya devam ederken, Emporis Yılın Gökdeleni Ödülü’ne layık görüldü.

Rönesans İnşaat, Lakhta Center ile ödülün sahibi oldu

Uluslararası yarışmaların sürdürüldüğü dönemde dünyanın dört bir yanındaki en yüksek binalar birbiriyle yarışıyor. Yarışma süresinde prestij sahibi olan markaların projelerine yer verilirken, herkesin beklediği “Emporis Gökdelen Ödülü” ilk kez Rusya’da inşa edilen projeye gitti. Lakhta Center olarak bilinen projenin Rönesans İnşaat’a ait olduğu açıklanmış; proje detayları hakkında gerekli bilgiler verilmiştir. Rusya’nın St. Petersburg kentinde inşa edilen Lakhta Center projesi, toplamda 462 metre yüksekliğiyle baş döndürüyor. Yalnızca Rusya’nın değil, aynı zamanda Avrupa’nın da en yüksek binası unvanına sahip binaların arasına girmeye başaran yapı, 14’ncü sıraya yerleşti. Kuzey bölgedeki en yüksek gökdelen olma özelliğini taşıyan proje, hava şartları karşısında uyum sağlıyor. Isı kaybını en aza indirmek isteyen Rönesans İnşaat tarafından proje tasarım sürecinde enerji tasarrufuna destek verildi. Özel cepheler ile dış yapısını birleştiren proje ekibi, yapının dış bölümüne 90 derece dönen beş kanat yerleştirdi.

Projede enerji tasarruflu teknolojiler kullanıldı

Dış yapısı nedeniyle yarışmada Emporis jürisini etkilemeyi başaran Rönesans İnşaat, çevre dostu bir yapıya imza attı. Ayrıca enerji tasarrufu sağlayan teknolojileri kullanmaktan çekinmeyen firma, birincilik ödülüne geliştirdiği ince düşünce nedeniyle sahip oldu. Ekolojik verimlilik için “LEED for Core & Shell Gold” sertifikası alan Lakhta Center, yeşil teknolojilerden yarar gördü. Bu sayede enerji tüketimini tahmini boyutta yüzde 40’a indirmeyi başaran proje, uzmanlara göre; yeşil teknoloji kullanımına bakarak kendini 20 yıl içerisinde amorti etmesi beklenebilir. Teknik yapıdan dış tasarıma kadar parlak fikirlerini ortaya koyan Rönesans İnşaat’tan proje ekibi, akıllı ön cephe tasarımı, yeni yangın söndürme sistemi ve asılı kat stratejisini devreye soktu. Bina genelinde üst düzey güvenlik ve enerji verimliliği artışı yakalanırken, ses yalıtımı yine aynı seviyede tutulmuştur. Çoğu işinde olduğu gibi önemli detaylara dikkat kesilen firma, projede beton dökme işlemi için 19, 624 metreküp beton kullandı. Böylece Guiness Dünya Rekorları kitabına girmeyi başardılar. Ağırlık bakımından toplamda 670 bin tona erişen Cente, kazıkların çapını 2 metre boyutunda tutuyor. Kazıkların inşa edildiği derinliğin ise tam olarak 82 metreye uzandığı söylendi.

Asansörler hızıyla nefes kesiyor

Projede yüksek teknolojinin kullanıldığını görülürken, yapının gökdelen bölümüne yerleştirilen hızlı asansörler dikkat çekti. Toplam 34 yüksek hızlı asansörün bulunduğuna değinen firma, asansörlerin hızını saniyede 8 metreye erişebilecek hızda kullandı. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birisi olan Rönesans’ın Rusya’da büyümeye devam ettiği projeler, yurt dışı bağlantılarıyla güçlülük kazanıyor. 1917 yılında yayın hayatına başlayan uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record) yazılarından birisi “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” konusunu kapsamaktadır. Bu listeye girmeyi başaran Rönesans İnşaat, 2020 yılı itibariyle konumunu 10 basamak birden yükseltti. Böylece 33’üncü sıradan 23’e erişen firma Avrupa’nın en büyük 9’uncu müteahhitlik şirketi oldu. Rönesans’ın Türk şirketleri arasındaki konumu ise liderliğini korumaktadır.

Gelirin yüzde 70’i yurt dışı projelerinden kazanıldı

Uluslararası piyasaya sağlam izler bırakan firmanın proje süreci devam ediyor. Birini bitirmeden bir başkasını planlayan ve tasarım sürecini muntazam bir şekilde başaran firma, 2019 yılının sonunda konsolide cirosunu 5,4 milyar USD kadar yükseltti. Dünyanın 28 farklı ülkesinde faaliyet göstermekte olan en iyi şirketler arasındaki konumunu sürdüren Rönesans, gelirdeki en büyük payını yüzde 70 oranında yurt dışından sağlıyor. Ekonomik anlamda da Türkiye’ye kazanımlarını yükselten firma, tüm dünyada olduğu gibi kendi ülkesinde istihdamı arttırdı. Ayrıca ülkeye döviz girişini sağlayan Rönesans, 1993 yılından bu yana St. Petersburg’da kurduğu şirketiyle tüm dünya vatandaşlarına hizmet vermektedir. Türkiye ile başlayan serüvende, Rusya ve Hollanda ile yükselen prestij, Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’ya yayıldı. Coğrafi bakımdan inşaatlarını her zaman dinamik tutan firmanın projeleri, ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işletme tesisleri ile devam etti. Yoluna devlet binaları, otomotiv ve makina fabrikaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleriyle devam eden İnşaat; alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar ve karma yapılara imza attı.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.