Kategoriler
Proje Haberleri

Rusya ve ABD arasında doğal gaz gerginliği sürüyor

Rusya, yapımına devam edilen doğal gaz hattı projesinde yaptırım uygulayan ABD için; Senato tarafından geçtiğimiz yılın aralık ayında kabul edilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nı hatırlıyor. Bu yasaya göre; Kuzey Akım-2 ve Türk Akımı projelerine katılım sağlayan şirketlerin ekonomik ve finansal anlamda sağladığı yaptırımlar hukuka aykırı olduğu görülmekte.

Rusya, ABD üzerinde baskı kurmaya hazır

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin ekonomik ve finansal yaptırımlarını Kuzey Akım-2 projesinde doğru olmadığını söylüyor. Uluslararası hukuka aykırı davranan ABD, Rusya’dan uyarı aldı. Geçtiğimiz günlerde Alman basınına yapılan açıklamada, ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell, yeni yaptırımların uygulanacağı haberini verdi. ABD Kongresi’nin yakın zamanda belirlediği yaptırımların onay aldığını aktaran Grenell, bir bakıma uluslararası uyarıda bulundu. Bunun üzerine açıklama yapma gereği bulan Rusya ise Kremlin Sözcüsü aracılığıyla tepki verdi. Sözcü, yaptırımların uygulanması karşısında duruşlarının ne derece değişeceğini hatırlatarak, Kuzey Akım 2 projesinin planladıkları gibi devam edeceğini aktardı. Projenin gerçekleşmesi adına önlerinde herhangi bir engel olmadığını belirten Peskov, açıklamayı burada sonlandırmıştır.

Beklenen Kuzey Akım 2 Projesi nedir?

Kuzey Akım 2 projesi, Rus doğal gazının boru hattı üzerinden Almanya’ya ulaşması adına gerçekleştiriliyor. Baltık Denizi üzerinden yapılan proje, tamamlandığı vakit Avrupa’nın enerji merkezi haline dönüşecek. Boru hattının Almanya üzerine gaz sağlamasının yanı sıra; Rusya, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Almanya ülkelerinin kontrolünde proje hayat bulmaya hazırlanıyor.

ABD proje önüne taş koymak için mücadele verdi

Ekonomik yaptırımların uluslararası hukuka aykırılığı aslında ABD’nin projeye karşı olması nedeniyle ön plana çıktı. Ukrayna ve Polonya, doğal gazın başka ülkelere taşınmasında büyük rol oynuyor. Avrupa üzerinde yeni konum kazanmak isteyen Rusya, bu iki ülkeyi geride bırakabilir. ABD ise bu diğer ülkenin çıkarları doğrultusunda destek sağlarken, projenin tamamlanması karşısında ülkelerin ekonomik boyutlu sıkıntı yaşayacağı bilinmekte. Ayrıca Rusya üzerindeki gazın Avrupa ülkelerine dağıtılması, bu soğuk ülkenin Avrupa üzerinde söz hakkı olmasına neden olabilir. Politik baskının artacağı endişenin öngörüldüğü projeye karşı yaptırımlar gün geçtikçe arttırılıyor. Fakat dik duruşunu korumaya devam eden Kremlin, baskılar karşısında projeyi devam ettirme kararı aldı. Önümüzdeki günler için Ukrayna ve Polonya’nın ne yapacağı bilinmezken, ABD’de henüz sessizlik hakim.