Kategoriler
Gündem

Sadece işitme engelliler duyabilecek: En yüksek kapasiteli Mecidiyeköy-Mahmutbey açıldı!

M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun seferleri, dün itibariyle başladı. Hattaki trenler, tek seferde 2 bin 160 kişiye taşıma kapasitesiyle dünyada birinci. Ayrıca, hat içerisinde işitme engelli yurttaşlara yapılacak yayın da bir ilki taşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, insanları alıştırmak için hattın 10 gün boyunca ücretsiz olacağını duyurdu. Saat 12.00’den itibaren başlayan seferlerin saatte 140 bin kişilik taşıma kapasitesinin olduğu bildirildi.

Seferler, karantinadaki Belediye Başkanı İmamoğlu’nun verdiği talimatla başladı.

M7 hattı saatte 70 bin kişiye hizmet verecek

Tek yönde, saatte 70 bin kişilik çift yöndeyse saatte 140 bin kişilik  taşıma kapasitesinin olduğu belirtilirken Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı, 18 kilometre içerisinde 15 istasyondan oluşuyor. İçerisinde 80 adet trene yer verilen hat, 6 ilçeden geçiyor. Bu ilçelerde yaklaşık, 6 milyon yurttaş ikamet ediyor.

Hattın günlük yolcu kapasitesiyse 352 sefere karşılık 400 bin yolcu.

Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı dünyada birinci

M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey hattındaki trenlerin tek seferde 2 bin 160 yolcu taşıma kapasitesiyle dünyada birinci olduğu belirtiliyor. Dünyanın en yüksek yolcu sayısını alan trenler, sürücüsüz olarak çalışıyor. Avrupa Yakası’nın ilk sürücüsüz tren hattı olan M7 istasyonlarında, birer amir bulunuyor.

Ayrıca, her araçta acil müdahale personeli de yer alıyor.

M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey istasyonları

Üç etaptan oluşan hattın ilk etabı açıldı. Mecidiyeköy ile Mahmutbey arasında sefer yapan ilk etaptaki trenler, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Esenler, Bağcılar, Kâğıthane ve Şişli ilçelerinden geçiyor. Söz konusu hattın E-5 Karayolu ve diğer metroların yanı sıra metrobüsteki yoğunluğunu da azaltması bekleniyor.

Ayrıca, M7 hattının Avrupa Yakası’ndaki iş, eğitim, eğlence ve kültür merkezlerine ulaşımının kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Sadece işitme engellilere yayın yapılacak

Hattın tasarımında bir ilk daha gerçekleştirildi. M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey hattının engelli erişimine tamamen uyumlu hâle getirildiği kaydedilirken yine bir ilk gerçekleştirilerek araçların test sürüşleri, engelli yurttaşlarla yapıldı.

İndüksiyon Döngü Sistemi ile birlikte araçlarda sadece engelli yurttaşların duyabileceği frekansta yayın yapılacak. Toplu taşıma projesinin tamamı Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Esenyurt Hattı‘ndan oluşuyor.