Kategoriler
Gündem

Sağlık Bakanı açıkladı… Koronavirüs Türkiye’de

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’deki bir vatandaşta yeni tip koronavirüs salgınının tespit edildiğini açıkladı. Gece yarısı açıklamalarda bulunan Bakan Koca “Eğer dünyayla ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım.” diyerek virüsün yayılmasını önlemenin mümkün olmadığını belirtti. 

“Bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı.” diyen Fahrettin Koca, komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin aldığı sıkı tedbirleri uygulamadığını dile getirerek Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı.” diye konuştu. Kovid-19 salgınının dünya genelinde çok hızlı bir sürede bulaşmasına rağmen Türkiye’nin bu süreçte büyük bir başarı gösterdiğini kaydetti.

Tedbirler hazır

Basın toplantısında konuşan Koca, ülkenin bu sürece hazır olduğunun ve Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemeyi amaçlayan tedbirlerin alındığının altını çizdi.

Bakan Koca, olası hastalık ihtimaline karşı Türkiye’nin her yerindeki sağlık personeli ve hastane hazırlıklarının çok önceden tamamladığını kaydetti. Sağlık Bakanı, yurttaşlara zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmama önerisinde bulundu. 

“Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına mutlaka uyalım. Tedbirlerde anahtar kelimemiz 14’tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz. Aynı şekilde büyük çoğunluğumuzun koronavirüse karşı alacağı tedbirler için de anahtar kelimemiz yine 14’tür. Elleri tam hijyen sağlayacak şekilde yıkamaktan hangi durumda sağlık kuruluşuna başvurulacağına dek kurallar şeklinde her şey açıktır.” diyen Fahrettin Koca “Vatandaşımızdan beklediğimiz, 14 gün kuralına ve 14 korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç vermesidir. Bir veya birkaç vaka, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti. İzole edilmiş vakanın şu an tek anlamı budur. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda bir düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz.” ifadelerini kullandı.