Kategoriler
Gündem

Sağlık Bakanlığı Çin’deki virüs için harekete geçti

İlk kez Vuhan‘da görülen bulaşıcı virüs için Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Vuhan-İstanbul seferlerinin durdurulduğunu bildirdi. İlgili sefer, haftada üç kez, Çinli bir firma tarafından düzenleniyor.

Bakanlık, ayrıca, Çin’den gelen tüm uçaklardaki yolcuların termal kameralar aracılığıyla taranacağını kaydetti. Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamaya göre, Bakanlık bünyesinde bulunan bilim kurulunun dün gerçekleştirdiği toplantıda; Çin’den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrolü önlemlerinin alınması, yolcu iletişim bilgi formlarının doldurulması ve yer personelinin bilgilendirilmesi kararının alındığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, yazılı açıklamasında, havalimanlarında karantina odalarının hazır durumda olduğunu, sağlık ekiplerinin ise aralıksız olarak çalıştığını kaydetti. Bakanlığın yazılı açıklaması şöyle: 

Çin hükümetinin bölgeyi karantina altına almasının ardından, Çin’e ait bir hava yolu firması tarafından haftada üç gün düzenlenen Vuhan-İstanbul seferleri durdurulmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuda henüz bir uyarı yapılmamış olmasına rağmen, Bakanlığımız tarafından Çin’den gelen tüm uçaklardaki yolcuların uçaktan inişte termal kameralarla taranması kararı alınmıştır. Havalimanlarında karantina odalarımız hazır olup sağlık ekiplerimiz 7/24 usulüne göre kesintisiz çalışmaktadır.”

Koronavirüsün belirtileri neler?

Çin’den yayıldığı belirtilen virüs; ABD, Singapur, Vietnam ve Suudi Arabistan’da da görüldü. Virüsün, soluma yoluyla bulaştığı belirtiliyor.

Koronavirüs, vücuda girdikten sonra 4 ile 6 hafta arası, pasif bekleme süresine yatıyor. Ardından iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, hâlsizlik, karın bölgesinde şişkinlik; görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi görülebilirken solunum sorunları, nezle, denge sorunları ve mutsuzluk hissi bu virüsün belirtileri arasında yer alıyor. Burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı da bunlardan birkaçını oluşturuyor.

Hayvanlardan insana daha yaygın bir şekilde yayılan virüs, salya ve dışkıyla bulaşıyor. Bu yüzden kedinin evcil hayvan ve ortamın temizliği önem taşıyor. Kedi kumu, mama kabı daima temiz tutulmalı. Evcil hayvanının bakımı ve temizliği düzenli aralıklarla gerçekleştirilmeli.