Kategoriler
Gündem

Sağlık Bakanlığı tedbir listesini yeniden düzenledi

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığına karşı yeni tedbirleri belirledi. Hayata adapte edilecek olan şartlar, sektörler üzerinde yoğun çabaya neden olacak.

Sağlık Bakanlığı uzun bir liste yayımladı

Normalleşme sürecinin başlatıldığı Türkiye genelinde bulaş riskine karşı sektörler arası tedbirler arttırılıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan uzun listede, 11 sektöre yönelik yeni düzenlemeler dikkat çekti. Özellikle kozmetik ve market alışverişlerinde yoğun tedbirlerin öne çıkacağı süreçte, müşterilerin durum karşısında alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor.

‘COVİD-19 Sağlık Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ konu başlığı altında düzenlenen maddeler, 11 sektör üzerinde tedbirleri yoğunlaştıracak. Geçtiğimiz günlerde alınan tedbirler düzenlenirken, çoğu sektör adına yeni önlemler getirilmiştir. Rehber içeriğinde; beyaz eşya ve mobilya mağazaları, kozmetik ve parfüm mağazaları, akaryakıt istasyonları, market ve süpermarket, oto yıkama, oto servis, tamirhane ve lastikçiler, oto galeri ve oto kiralama işletmeleri karşımıza alınması gereken yeni tedbirler olarak geliyor. Ayrıca, ofis ve büro sisteminde faaliyet gösteren tüm işletmeler, emlakçılar ve gayrimenkul danışmanlık ofisleri, elektronik ve telekomünikasyon mağazaları ve tesisatçılar için yeni şartlar belirlenmiştir.

Alınacak önlemler müşteriler kadar personelleri de koruyacak

‘Müşterilere Yönelik Önlemler’ başlığı altında; AVM içerisinde alınan kurallara uyum sağlaması beklenen müşterilerin, alan içerisinde sosyal mesafe kurallarını gözetmesi bekleniyor. Kişiler arasında en az 1 metre boşluk bırakılması gerekirken, bunun 3-4 adım şeklinde olacağı da belirtildi. Cerrahi maske takmanın zorunlu olarak belirlendiği alan içerisinde, aynı zamanda berber ve güzellik salonlarında dikkat etmesi gereken kurallar yeniden ele alınmıştır. Zorunlu kalmadıkça yüzeylerle temas etmemesi gereken müşteri, temas ettiği takdirde su ve sabun ile ellerini yıkamalı veya alkol ile elini dezenfekte etmelidir.

‘Personeli Korumaya Yönelik Önlemler’ başlığı altında; Covid-19 belirtileri gösteren personellerin en az 14 gün süre çalıştırılmamasına karar verildi. Çalışan personellerin içerisinde en belirgin etkilerden; ateş, öksürük, burun akıntısı ve nefes darlığı bulunanların cerrahi maske takması ve kişilerden izole bir şekilde sağlık görevlilerini beklemesi istenmeli. Vardiyalı sistemin öne çıktığı yeni düzenlemelerde aynı zamanda alan içerisinde az sayıda kişi olmasına dikkat edilecek. Çalışan personellerin sağlık kuralları kapsamında maske takması, maskesi nemlendikçe veya kirlendikçe değiştirmesi sağlanmalıdır. Ayrıca kişi yeni maske takarken mutlaka el antiseptiği kullanmalı. Belirlenen yemek saatlerinde birlikte olmaması gereken personellerin, toplu yemelerine izin verilmeyecek. Kişiler arası en az 1 metre sosyal mesafenin öne çıkacağı kurallar, Sağlık Bakanlığı tarafından üst düzeye çıkarıldı.

Kozmetik sektöründe kolonya ve antiseptik uygulaması

Kozmetik ve parfümeri mağazaları için alınan tedbirlerin, iş yeri girişinden itibaren başladığı yeni düzenlemeler kolaylıkla dikkat çekiyor. Müşterilerin kullanması adına el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içerikli kolonya bulundurulması şartı getirildi. Aynı zamanda mağazalarda yer alan ürünlerin yalnızca teşhir ürünlerinin incelenmesine izin verileceği bilinmektedir.

  • Listede yer alan maddelere detaylı ulaşım sağlamak için tıklayınız.