Kategoriler
Koronavirüs Sağlık

Sağlık çalışanları arasında istifa sayısı ve intihar oranı artıyor

Pandemi sürecinde sağlık çalışanları psikolojik açıdan tükeniyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından yapılan ortak basın açıklamasına göre bu durum, doğrudan halk sağlığına dönüşebilir.

Ankara’da yapılan basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının psikolojik durumunun korunması ve tükenmelerinin engellenmesi için gereken sistemsel tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. R. Şebnem Korur, geçtiğimiz aydan itibaren 900 sağlık çalışanının istifa ettiğini belirtti.

TPD Başkanı ise intiharlara ilişkin verilerin net olmadığını ancak sahadaki gözlemlere göre intihar oranında yükseliş görüldüğünü kaydetti.

TPD Başkanı Dr. Ömer Böke “Pek çok ilde istifaların açılması ile birlikte toplu istifalar olmuş, pek çok çalışan da emekliye ayrılmıştır ve bu dönemde intihar oranlarında artış olmuştur. Küresel salgın, sağlık çalışanları için bir salgından çok daha olumsuz sonuçlara yol açmıştır.” diye konuştu.

Sağlık çalışanları suçlanıyor!

BBC Türkçe’den muhabir Fundanur Öztürk’ün haberine göre Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörlerinden Dr. Kerem Laçiner, sağlık emekçilerinin idareciler tarafından “kendilerini hastalandırmakla” suçlandığını kaydetti.

Dünya üzerindeki sağlık çalışanlarının Yeni Tip Koronavirüs hastalığına, diğer insanlara göre 14 kat daha sık yakalandığını dile getiren Laçiner, sağlık çalışanlarının tükenmesinde Kovid-19’un en önemli sorun olduğunu belirtti.

Psikiyatrist Kerem Laçiner “Yükleri günden güne arttığı halde çalışma koşulları ve ücretlerinde bir iyileşme yerine hak ettikleri saygıyı bile göremeyip, idareciler tarafından “kendilerini hastalandırmakla” suçlanıyorlar. Ne yazık ki küresel salgın döneminde ülkemizde sağlık çalışanlarının tükenmişliğini önlemeye yönelik alınan önlemler yetersiz kalmıştır.” diye konuştu.

Gerekli testler yapılmıyor

Sağlık çalışanlarına yönelik gerekli tarama testlerinin yapılmadığını dile getiren Psikiyatrist Laçiner, salgınla mücadeledeki tüm yükün, sağlık emekçilerinin üzerinde olduğunu dile getirdi. Psikiyatrist, sağlık çalışanlarının kaygı içerisinde kaldığını bildirdi.

Kerem Laçiner, “Hastane ortamında şiddetli virüs yüklenmesiyle karşılaşan sağlıkçılar, bulaştırıcı olup olmadıkları hakkındaki bilgisizliğin verdiği kaygı içinde kaldılar. Hastalanan sağlık çalışanlarının göreve dönmelerinin hemen ardından ani ölümleriyle karşılaşılması, tıbbi yönden “göreve başlama” ölçütlerinin uygulanmasında duyarlık gösterilmediğinin göstergelerindendir.” sözlerini kaydetti.