Kategoriler
Ekonomi

Sağlık turizminde hedef hasta sayısı yükseliyor

Sağlık turizminde hedeflenen hasta sayısı ilk üç yıl içinde 5 milyona ulaştı. Özellikle yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığından bu yana, sağlık hizmetlerinde kendi adından söz ettiren Türkiye, hedeflerini büyütmeye devam ediyor.

Sağlık turizminde hedef 40 milyar dolar

Yakın zamanda pandemi hastanesinin inşası ile sıkça gündeme gelen Türkiye, aynı zamanda dünyada üçüncü karantina adasını açmaya hazırlanıyor. Gelecek yıldan itibaren yaklaşık 1 milyon hastanın kişisel bakım ve tedavilerini üstlenmeye hazırlanan ülkemiz, hedefi yükseklere çekti. Estecapelli Sağlık Turizm Direktörü Mehmet Hanifi Kutlar, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kutlar, geliri 8 milyar doları aşan sağlık turizminde ilk hedefin 2023 yılında, 5 milyon yabancı hasta üzerinden 40 milyar dolar gelir elde etmek olduğunu söyledi.

Estetik ve saç ekimi öne çıkıyor

Geçtiğimiz yıl sağlık turizminde ülke geneline tedaviye gelen yabancı hasta sayısı 800 bini buldu. Yabancı hastaların kişisel bakım, saç ekimi, estetik gibi ayrıca olmak üzere birçok tedaviden yarar sağlamak için Türkiye’ye geldiği biliniyor. Estecapelli Sağlık Turizm Direktörü Mehmet Hanifi Kutlar, hedefini yükselten Türkiye için, hedef rakamın 2023 yılında elde edileceğini bildirdi.

2010 yılından beri kamu ve özel sağlık kuruluşları üzerinden yaklaşık 100 bin yabancı hastayı ağırlayan Türkiye, ekonomik anlamda kazanmaya devam ediyor. Başarılı operasyonların ardından adından sıkça söz ettiren ülkemizde yabancı hasta sayısı her geçen yıl artış yaşadı. 2010’da başlayan süreçte, hasta sayısı neredeyse 10 kat artış yaşamış ve gelecek yıldan itibaren 1 milyon hastanın tedavi için ülkemize geleceği öngörülmüştür.

Kutlar, ülkemizi en çok tercih eden kesimin Almanlar olduğunu söylüyor. Almanların ardından gelenler ise İtalyanlar, Fransızlar ve İspanyollar oldu. Klinik hedeflerin yükseldiği süreç karşısında 2021’de, hedef 2 bin hasta sayısına ulaşmak.

Turizm sayesinde ülke döviz kazanıyor

Sağlık alanında verilen hizmetlerin başarıyla geri dönüş yaptığından bahseden Kutlu, “Sağlık turizmi, personeli, hastane, konaklama, tercüme ve rehberlik hizmetlerini içinde barındırmakta. Aynı zamanda ülkemiz, sigorta işlemleri, yiyecek-içecek kalemleri gibi önemli hizmetler vermekten kaçınmıyor.” dedi.

 Sektörün başarıları dünya geneline yayıldıkça hasta sayısında artış yaşanması, yine Türkiye’nin adının sıkça anılmasına yardımcı bir etmen. Bu şekilde yabancı hastaların ziyaretleri, ülke genelinde döviz işlemlerini arttırıyor.