Kategoriler
Proje Haberleri

Salda Gölü çevre düzenlemesinde son durum

Salda Gölü, doğal yapısı gereği Mars’ın kumları ile aynı özellikte olduğu biliniyor. Ancak son dönemde plana dahil edilmeden yaşanan çalışmalar neticesinde doğal yapısında tahribat gelişti. Bunun sonucunda ise Bakan tarafından ilgili yetkililer görevden alınmış ve soruşturma başlatılmıştır. Yeni gelen görüntülerde göl etrafında çalışmaların tırmıklar ve el arabaları ile sürdürüldüğü görülmekte.

Salda Gölü çevre düzenlemeleri devam ediyor

Salda Gölü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çevre düzenleme çalışmalarında, yüklenici firmanın göl kenarına yaklaşık olarak 800 metre uzaklıkta yer alan sahilin doğal yapısını bozması ile gündeme gelmişti. İş makinesi ve kamyonların girdiği alanda tekerlek izleri beyaz kumsalda tahribata neden oldu. Ayrıca kuş bakışı ile taranan sahilde yeni görüntüler gündemde epey kalmış ve sahil kumlarının eksik olduğu görülmüştü. Kamuoyu tepkisine yol açan çalışmada sorumlu firmanın yetkiler dahiline çıktığı açıklanmış ve bizzat Bakan tarafından konu ele alınmıştır.

Gölde gelen tahribata karşı bilim adamlarının da çalışmalara katılması ile hassas çalışma yeniden başlatıldı. Sonuç itibariyle gölün eski güzelliğine kavuşması adına yapılan çalışmalarda tırmıklı ve el arabalı yeni görüntüler gündeme geldi. Akademisyenlerden oluşan çalışma grubunda işçiler verilen görevi sıkı bir şekilde yerine getiriyor. Salda Gölü’nün eski halini alması adına iş makinelerinin girmediği bölgede, işçiler el arabası ile kumları naklediyor ve tırmıkla düzeltme işlemleri yapıyor.

Taşıdıkları kumları Beyaz Adalar bölgesindeki orijinal yerlerine bırakan işçiler, sıkı bir şekilde çalışmaya devam etmekte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma, çevre projesinde yeni düzenleme yapmak durumunda kaldı. Çalışmalara dahil edilen akademisyenler ile iş birliği içerisinde yürütülen çevre düzenlemesi, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri ile gerçekleştirilmekte.

Saha içerisinde çalışmalara katkıda bulunan değerli isimlerden biri olan bilim insanı, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Titizlikle yürütülen çalışmalarda, doğal alanı eski haline getireceklerini vurgulayan Gökçeoğlu, alınan malzemelerin yine göl yakınında bulunduğu ve doğal güzelliğin bozulmadığını aktardı.

“Kürekler yardımıyla doğal yapının saflığını korumaya çalıştıkları sahada, el arabası gibi küçük tekerli araçlar kullanılmaktadır. Böylece eski yerlerine taşınan malzemeler, herhangi bir iş makinesi tahribatının önüne geçiyor,” ifadesinde bulundu.

Gölde kameralı sistem aktif

Salda Gölü çevresindeki çalışmaları takip etmek isteyen doğaseverler için 7/24 aktif kameralı sistem aktif hale getirilmiştir. Sistemin devreye sokulmasıyla birlikte vatandaşlar gölü dilediği saatlerde rahatlıkla izleyebilecek. Resmi web adresi olan www.saldagolu.gov.tr adresi üzerinden sizlerde sisteme dahil olabilirsiniz.