Kategoriler
Gündem

Salda Gölü doğal tabiatı korunacak

Salda Gölü ülkemiz genelinde alınan COVID-19 tedbirlerine karşı ziyaretçilere kapatılmıştı. Ancak bu süreç içerisinde ortaya çıkan fotoğraflarda eşsiz doğa izlerine iş makinaları karıştığı görüldü. Turkuaz denizi ve beyaz kumsallarıyla her yıl bir milyon ziyaretçiyi ağırlayan gölde millet bahçesi projesine başlandığı görülüyor. Bu durumu sosyal medya üzerinden gündem haline getirenler, TOKİ tarafından dün acil olarak açıklama yapılmasına neden oldu. Ancak durumun bir türlü netliğe kavuşmadığı inancını taşıyan büyük kesime Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bir açıklama yaptı.

Salda Gölü için soruşturma başlatıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından konuya ilişkin getirilen açıklamalar gündemde kalmaya devam ediyor. Göl üzerinde tahribata neden olan çalışmaları kabul etmeyerek, bu süreçte yer alan firmaya ilgili cezaların getirildiği haberi verildi. Aynı zamanda müşavir firma ile sorumlu personellere soruşturma başlatıldığının altını çizdi.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama gereğinde Bakan Murat Kurum, göl hakkındaki düşüncelerini belirtmekten kaçınmadı. Twitter hesabından yayınladığı içeriğe göre; “Salda Gölü kendilerinin kalbi ve en değerli varlıklarından birisi olduğu” gibi önemli ifadeleri yazısına eklemiş bulundu. Geleceğe en doğal haliyle ulaşacağını ve milletin bu süreç içerisinde müsterih kalması gerekliliğini söyleyen Bakan; soruşturma başlatıldığı bilgisini kamuoyuna aktardı.

Doğal güzellik nesilden nesile aktarılacak

Proje detayları bakımından Bakan Murat Kurum, işçilerin bu süreç içerisinde dikkatli davranacağını ve peyzaj ekiplerinin bu işe önem sağlayacağını söyledi. Sözlerine eklediği küçük hoyratlıklara izin verilmeyeceği ve soruşturma açıklamaları ile büyük bir kesimin rahat nefes almasına yardımcı oldu. Yüklenici firmaya projede yer almayan bir uygulamayı hayata geçirmeye çalıştıkları için gerekli cezalar verildi. Müşavir firma ve sorumlu personeller bundan payını alarak soruşturma kapsamına alındı. Sorumluluğu kesinleşen personellerin ilgili görevlerinden uzaklaştırıldığı ve Salda Gölü koruma eksenli projenin devam ettiği bildirildi.

Proje detaylarında doğal güzelliklere önem veriliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kamuoyunu vicdanını rahatlatmaya yönelik açıklamalarında proje detaylarına önem gösterdi. Bembeyaz kumsallarıyla, turkuaz rengiyle Salda Gölü’nü gelecek nesillere tabiatı bozmadan aktarmaya önem gösteren bir projedir. İlk hedef başarıyla gerçekleştirilmiş olup gölde yer alan plansız, çarpık yapılaşmaya son verilmiş ve gölün bilinçsiz kullanımına engel olunmuştur. Gölün hemen kıyısında yer alan otomobil girişlerine yasaklar getirildi. Kamp ve karavan görüntülerinden arındırılan göl için yığılan çöpler toplatıldı. Bilim adamlarının destek verdiği proje detaylarında aynı zamanda gölden 800 metre mesafede sökülür-takılır, doğa uyumlu ahşap malzemeler kullanılıyor. Yapılaşmaya izin verilmeyen alanda çimento, asfalt uygulamaları yasaklanmış ve çivi dahil hiçbir yabancı maddeye izin verilmemiştir. Doğa koruma hassasiyetini üst düzeyde tutmak amacıyla proje alanına 7/24 saat aktif çalışan kameralı sistem dahil edilecektir. Bu şekilde dileyen vatandaşlar gölün son durumunu anbean izleyebilir.