Kategoriler
Güncel

Salda Gölü’nde tahribata yol açanlar 392 lira para cezası ödeyecek

Salda Gölü şüphesiz son yılların en büyük tartışma konusu olmayı başardı. İş makinelerinin yardımıyla bozulan doğal yapısı sosyal medyanın gündemine düştüğünden beri alan üzerindeki güvenlik üst düzeye çıkarılmıştır. Kişilerin 7/24 saat boyunca canlı olarak seyredebileceği Salda Gölü’nün eşsiz kumlarının alandan kaçırılmaması ve tahrip edilmemesi adına yeni para cezası getirildi. Buna göre, gölden kil alanlar 392 lira idari para cezasına çarptırılacak.

Salda Gölü için yeni karar

Yerli ve yabancı turistlerin severek geldiği yerlerden birisi olan Salda Gölü, Ay yüzeyi ile eşleşen kumlara sahiptir. Dünyada tek olan bu güzelliğin yanı sıra suyunun kendine özgü maviliği bölgenin dikkat çekmesinde büyük bir etmen.

Son zamanlarda agresif tutumların geliştirildiği alanda yapılmaması gereken her türlü girişime imza atıldı. Salda Gölü’nün yakınlarına planlanan bahçe çalışması alan üzerinde gerçekleştirilen bakım konularını tartışma noktasına getirdi. İş makineleri ile kazınan kum yüzeyinin geri dönülemez tahribatlara sebep olacağı tartışmaları sosyal medyanın gücünü yeniden fark etmemize yol açtı. Tepkilerin küçük bir kesim tarafından dile getirilmesinin ardından tüm Türkiye’nin haberdar olduğu bu girişime karşı, saha içindeki çalışmalara son verildi. Yetkililerin yapmış olduğu açıklamada ise, yüklenici firmanın kendi planları doğrultusunda habersiz hareket ettiği konusu gündeme taşındı.

Doğal alanda sıkı denetim günleri

Göl sahasında bulunan özel kil alanının korunması adına yeni kararlar yakın zamanda uygulanmaya başlanacak. Bu kurallar sahilin derinleşmesine yol açan, sigara içen ve genel çevre kurallarına uyum sağlamayan kişileri de kapsıyor. Çevrede devriye gezen jandarma ekiplerince idari para cezasının uygulanması beklenirken; göl kenarındaki beyaz kumsalda şezlong, sandalye, şemsiye ve çadır kuranlar da kural dahilinde para cezasını ödemek zorunda kalacaklar. Ayrıca bölge üzerinde yiyecek içecek tüketenlerin sıklıkla denetime girmesi beklenirken, kural dışındaki her bireyin özel olarak idari para cezasına çarptırılacağı açıklandı.

Önceden çamur çukurlarının etrafı halatlarla çevrilerek alanın önüne ilgili bilgilendirme tabelası konuldu. Tedbirlerin yükseltildiği çevrede belirlenen kurallara uymayan kesimin jandarmalar tarafından para cezasına tabi tutulmasına karar verildi. Göl ve çevresindeki doğal yapıya zarar veren her türlü girişimin önünün kesileceğini bildiren yetkililer kişilere zorluk çıkarmamasının önemini hatırlatıyor.