Kategoriler
Proje Haberleri

Salda Gölü’nün imar planlarına dair beklenen açıklama geldi

Salda Gölü’nün yakın zamanda imara açıldığı haberlerinden sonra sosyal medyada büyük bir kitle bir araya gelerek duruma karşı çıktı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunarak ayağa kalkan kitleyi sakinleştirme girişiminde bulundu. Göl yüzeyi ve çevresinde herhangi bir yapılaşmaya izin vermediklerini belirten Kurum; durumu aksi yönde yoğunluk ve nüfus projeksiyonunu azaltma girişimi olduğunu bildirdi.

Salda Gölü’nün imarına karşı birleştiler

Salda Gölü’nün imara açıldığını duyan kesim, NASA tarafından da açıklanan ve Mars yüzeyi ile bir olan kumların korunması için harekete geçti. Pandemi süreci boyunca iş makinelerinin girdiği alan üzerinde yeterince kayıp yaşandığına dikkat çeken kişiler; durumun bir daha aynı şekilde devam etmemesi maksadıyla bir araya geldi. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu durumun yanlış algılandığına dikkat çekerek, Twitter hesabı üzerinden ilgili açıklamayı yaptı.

Bakan Kurum, Salda Gölü üzerinde devam eden çalışmaların yapılaşmaya engel olduğuna dikkat çekiyor. Hazırlanan plan çerçevesinde gölün çevresindeki doğal alanların muhafaza edildiğini söyleyen Kurum, bölgenin güzelliği için bisiklet ve yürüyüş rotalarının yapıldığını açıkladı. Aynı zamanda bölgedeki maden ocaklarının da faaliyet hayatına yakın zamanda son verilmesi bekleniyor.

Bakan Kurum, yükselen seslere karşı açıklama yaptı

Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada; ülkenin en değerli doğal miraslarından birisi olan Salda Gölü’nün üzerinde devam eden çalışmalara yer verildi. Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen göl ve çevresinin gelecek nesillere taşınabilmesi adına çalışmaların koruma eksenli devam ettirildiğinden söz ediliyor. Bu görüş doğrultusunda nazım planı hazırlandı.

Kurum, “Yapılan çalışmalar göl yüzeyi ve çevresinde herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmeyecek şekilde sürdürülmektedir.” dedi. Çalışmaların aksine daha önceki ilçe belediyesinin onayından geçen planlardaki yoğunluk ve nüfus projeksiyonunu yüzde 30 kadar azaltacak şekilde devam etmesi sağlandı.

Düzenlenen yeni planın doğrultusunda göl ve çevresindeki doğal alanların muhafaza edilmesi için gerekli adımlar atılmıştır. Bölgenin saf güzelliğini öne çıkarmak için bisiklet ve yürüyüş rotaları yeniden plan çerçevesine alındı. Aynı zamanda bölgeye zararı bulunan maden ocaklarının faaliyet hayatına son verilecek.

Salda Gölü’nün ve çevresinin bir bütün şekilde ele alındığı plan doğrultusunda, gölü beslemekle yükümlü su kaynakları, orman, mera ve tarım arazileri korunacaktır. Dünyada Mars yüzeyi ile benzer olan tek gölün Salda olduğuna dikkat çekilirse, bembeyaz kumsallar, turkuaz renkli su kaynağı ile gelecek nesillere en doğal şekilde taşınacak.