Kategoriler
Ekonomi

Salgın hastalık döneminde müteahhitler kazandı

Salgın hastalık dönemini kapsayan Nisan ayında, müteahhitlerin hazineden kazandığı görüldü. Bütçeden yapılan harcamalara ilaveten müteahhitler için 1,2 milyar para harcanırken, Karayolları Genel Müdürlüğünün “Diğerleri” adı altında harcadığı para 2 milyar TL’ye ulaştı.

Salgın hastalık müteahhitlere kazandırdı

Tüm dünyayı etkisi altına alan olumsuz sürece karşı, Türkiye genelinde yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı için tedbirlerde artış yaşanmıştır. Süreç karşısında birçok sektör kepenkleri indirirken, çoğu müteahhit kazanmaya devam etti. Hazine ve Maliye Bakanlığının Nisan ayı harcamalarında yer edinen müteahhitler, açıklanan rakamlarda üst sıralarda yer alıyor.

Buna göre, geçtiğimiz yıl 2019 Ocak-Nisan ayları içerisinde 330 milyar 430 milyon lira olan giderlerin, bu yıl aynı dönem içerisinde yüzde 19,2 artış yaşadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerinde yer alan tabloda toplam harcama 393 milyar 773 milyon liraya ulaşmıştır. Ayrıca bu yılın ilk dört ayı sonuna ait giderlere harcanması için ayrılan 1 trilyon 95 milyar 461 milyon liralık ödenekten yüzde 35,9’u harcandı.

Hazineden bütçesine ait 75 milyar 550 milyon liralık paranın mal ve hizmet alım giderleri için ayrıldığı bilinirken, yapılan harcamalar şimdiden yüzde 33,1’i kapsıyor. 2019’un aynı dönemi içerisindeki değerlerle kıyaslandığında ortaya çıkan artış, yüzde 19,9 olarak belirlenmiştir. Bu yıl için ayrılan paradan sadece ilk dört ay, 24 milyar 993 milyon lirası mal ve hizmet alımları için harcandı.

Salgın hastalık karşısında kazanç sağlayan müteahhitler adına, Nisan ayı içerisinde temizlik ihalesi dahilinde 1,5 milyon lira harcandı. Müteahhitler için harcanan ödeneğin Ocak ayında 1,6 milyar TL olarak bilinirken, bu rakam Şubat ayında 716 milyon TL olmuştur. Mart ayına gelindiğinde ise 2 milyar TL ödeme yapılan müteahhitler için, Nisan ayı harcamaları 1,2 milyar TL olarak belirlendi. 2020 yılının ilk dört ayında müteahhitlerin kazandığı toplam para ise 5,6 milyar TL oldu. Harcanan toplam rakamın 1,9 milyar TL’si bina hizmeti için aktarılırken 3,6 milyar TL’si “Diğerleri” olarak kullanıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü belirli projelerden yardım parasını aldı

Salgın hastalık döneminde işlerinde hız kaybetmeyen müteahhitler, hazineden kazanmaya devam ediyor. Geçen yılın son çeyreğinde ödül sahibi olan müteahhitler, gelecek ay itibariyle kazanacağı miktar merak konusu olurken; Yolcu ve araç garantisi bulunan projelerde ödeme yapılan Karayolları Genel Müdürlüğü için, ödeme ayının doldurulmasıyla birlikte, bu ay 2 milyar TL yardım parası aktarıldı. 2020 yılının ilk dört ayında ise Müdürlük için yapılan hazine yardımı 4,8 milyar TL’yi buldu.