Kategoriler
Ekonomi Gündem

Salgın hastalık şantiyelerdeki tedbiri arttırdı

Salgın hastalık ile mücadele kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şantiyelere ilişkin tedbirlerin arttırıldığını belirtti. Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda Covid-19 ile mücadelede şantiye ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınıyor.

Salgın hastalık mücadelesi şantiyelere indi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Covid-19 karşısında Bilim Kurulu’nun verdiği tavsiyeleri uyguluyor. Bakanlık bünyesine bağlı ve ilgili kuruluşlarla bini aşkın çalışma sahasında denetimler sıkılaştırıldı.

AA muhabirine verdiği açıklamalarda, Türkiye’nin salgın hastalık sürecinde iyi bir yönetim süreci yaşadığını belirten Karaismailoğlu; covid-19 hastalığına karşı dünyada ilan edildiği ilk tarihten itibaren Sağlık Bakanlığı ile süreci koordineli bir biçimde yürüttüklerini söyledi.

İlk belirtilerin Çin Wuhan bölgesinde çıkmasıyla birlikte yaşanan tedbirler dünyada yayılımın önüne geçmedi. Ancak ilk yayılım zamanına bakıldığında tüm dünya ülkelerinde uluslararası hava, deniz ve demir yolları ulaşımları aksadı. Yapılan tedbirler arasında Türkiye’de bu sürece uyum sağlayan ülkeler arasına yakın zamanda giriş yapmıştır.

Bakan Karaismailoğlu, bu süreç karşısında dünyada ilk hastalık duyurusuna karşı Türkiye’de hızla tedbirlerin alındığını anlatıyor. Salgının tüm Avrupa ülkeleri arasında yayılmasının ardından Türkiye’de birçok ulaşım seferleri durduruldu. Bunlar arasında Türk Hava Yolları, Yüksek Hızlı Trenler, konvansiyonel trenler ve Marmaray gibi belli başlı önemli ulaşım alanları bulunmaktadır. Araçlarda sefer öncesi dezenfektan işlemlerinin başlatıldığını hatırlatan Karaismailoğlu, aynı zamanda şehirler arası otobüs yolculuklarına ilişkin tedbirlerin unutulmadığını dile getirdi. Son olarak süreç kapsamında otobüslerde dezenfektan işlemlerinin dinlenme tesislerinde de devam edeceğini sözlerine ekliyor.

Şantiyelere yeni düzenlemeler getirildi

Altyapı çalışmalarının bu süreç içinde özellikle önemli olduğunun vurgusuna değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, ülkelerin gelişimleri için yatırım, ticaret ve ulaşım zincirinin doğru şekilde yürütülmesi gerekliliğinden bahsetti. Salgın hastalık karşısında çalışmaların devam ettiğini, ekonomide yaşanacak olan olumsuz gelişmeleri en aza indirgenmesi için sıkı çalıştıklarını söyleyen Bakan, olumsuz sürece karşı Bilim Kurulu ile iş birliği içerisinde olmanın rahatlığı içerisinde.

Çalışmaların hızla devam ettiği devlet destekli köprü, otoyol ve tünel gibi başlıca projelerde ekipler süreci sıkı bir biçimde yürütüyor. Bu süreçte ekonomik aksaklıkların önüne geçmek için şantiye çalışmalarına ara verilmedi. Faaliyetlerine devam eden ekipler için ise tedbirler üst seviyelere taşındı.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bünyesine ait ülke genelinde toplamda tam kapasiteli 67 şantiye bulunmaktadır. Orta kapasiteli şantiye sayısı 85 adet olup, 117’si ise düşük kapasiteli olarak faaliyet gösteriyor. Bu süreçte 269 yol yapım projelerinin saha içi çalışmaları devam etmekte. Aynı zamanda demir yollarına bağlı Yüksek Hızlı Tren hat çalışmaları sürüyor. TCDD’ye ait 306 şantiyeden toplam çalışan kişi sayısı ise 14 bin 445 kişi olarak belirlenmiştir. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne bağlı 25 şantiyede ise çalışan sayısı 6 bin 415 olarak biliniyor.

İşçi sağlığına önem gösterildi

Salgın hastalık ile mücadelenin devam ettiği ülke genelinde Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda dezenfekte işlemleri sürüyor. Şantiyelerde yoğun tedbirlerin alındığının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, risk analizi ve acil eylem planı kapsamına alınan ortak alanlarda, mesafe kurallarının gözetildiğini ifade etti. Ayrıca çalışma sürecinin yeniden şekillendiği süreçte şantiye içerisinde yer alan ekipler için ateş ölçümleri devamlı yapılmakta. Şantiyelerdeki faaliyetlerin aksamadan sürmesinin ülkenin geleceği için önemli olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, Covid-19  karşısında çalışmaların devam etmesinin ülke için büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

Şantiyelerde alınan diğer tüm tedbirleri öğrenmek için tıklayın.