Kategoriler
Toki Haberleri

Samsun’da ölüm getiren Kuzey Yıldız TOKİ konutları hakkında yeni karar

Samsun’da 2012’de yaşanan sel felaketi, TOKİ konutlarının güvenilir olmayan alanlarda yükseldiğini ortaya çıkarmıştı. Dere yatağının üzerine kurulan ‘sağlıklı evler’ için, Anayasa Mahkemesi yeni bir karar verdi. “Yılandere” adıyla bilinen dere yatağının yönünü değiştiren TOKİ’nin konut yaptığı tespiti mahkeme kararı ile onaylandı.

Samsun’da vatandaşlara ölüm satıldı

Samsun’da geçtiğimiz 4 Temmuz 2012 tarihinde yaşanan sel felaketi, TOKİ’nin dere yatağının üstünde konut inşa ettiğini gözler önüne serdi. Sel felaketinin ardından 3 kişinin hayatını evlerinde kaybettiği açıklanırken; bilirkişi incelemelerinin sonucunda Kuzey Yıldız TOKİ konutlarının yapımı için dere yatağının yönünün değiştirildiği tespit edildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Canik Belediyesi, TOKİ ve DSİ yetkilileri olayda kusurlu bulundu. Yetkililerin soruşturma açmak istediği kurum ve kuruluşlardan TOKİ ve DSİ için, Bakanlık soruşturmaya izin vermedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Yusuf Ziya Yılmaz ve takiben 13 belediye bürokratları hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma yetkisini onadı. Fakat Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler hakkında harekete geçen Danıştay, yapılan başvurular üzerine bu iznin önüne geçti. Suç duyurularının devam ettiği süreçte davanın takipsizlik kararı aldığı görüldü.

Sorumlu bürokratlara yeni bir soruşturma geliyor

Olay günü hayatını kaybeden 3 kişinin yakınlarından Rabia Nur Yazıcı ile Selma Kocabıçak, davanın peşini bırakmama kararı aldı. Harekete geçen vatandaşlar, Anayasa Mahkemesi’ne müracaatta bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin mağdur kesimi haklı bulmasının sonucunda 40’ar bin liradan toplam 80 bin lira tazminat hükmü vermiştir.

Mahkeme tarafından verilen kararın yalnızca tazminat ile sınırlandırılmadığı görülürken, Samsun’daki TOKİ Kuzey Yıldızı Blokları’nın yapımı için kuralları çiğneyen ve dere yatağının güzergâhını değiştirenler hakkında işlem başlatıldı. “Yılandere” adıyla meşhur olan dere yatağında gerçekleştirilen konut inşaatında imzalı onayı bulunan sorumlular, yeniden soruşturmaya tabi tutulabilir. Samsun Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyalar, incelemenin ardından bir sonuca ulaşacak.

Toki haberlerine göz atmak için tıklayınız.