Kategoriler
Emlak Haberleri

Samsun’un 4 ilçesi kentsel dönüşüm sürecine dahil oldu

Samsun’un 4 ilçesine 2 bin 901 konut inşa ettiklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, adres olarak Atakum, Canik, İlkadım ve 19 Mayıs ilçelerini verdi. Samsun Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Yatırımları Açılış ve Temel Atma Töreni’ne katılım sağlayan Kurum, burada yaptığı konuşmasında temelleri atılacak, açılışlarını yapmaya hazırlanan yatırım değeri toplamda 1 milyar 900 milyon liraya ulaşan kentsel dönüşüm ve altyapı projeleri için iyi dileklerde bulundu.

Samsun’un 4 ilçesi dönüşümden geçiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Samsun Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Yatırımları Açılış ve Temel Atma Töreni’ne katıldı. Burada konuya ilişkin açıklamada bulunan Kurum, toplamda yatırım değerinin 1 milyar 900 milyon sınırına geldiğini belirtiyor. “Kentsel dönüşüm ve altyapı projeleri, başta Samsun için, ardından 7’den 70’e herkes için hayırlı olsun” diyen Bakan Kurum; 81 il geneline yayılan yatırım hedeflerinde yeni alanın Samsun’un 4 ilçesi olduğundan söz ediyor. 2023 hedefleri arasında ‘Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye’ sloganıyla yola çıkan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha güçlü bir Samsun’u 19 senede kazandı. 30 milyar lira seviyesini aşan dev yatırımlarla öne çıkan kent, eğitimden sağlığa, tarımdan ulaşıma dek gelişme sürecini devam ettirdi. Bakanlığın çatısı altında yapılan sayısız yatırım, Samsun’u 19 yıl önceden bambaşka bir yere götürdü. Gidilen bu yolda; 30 milyarlık yatırım sınırı aşılmış ve törenle birlikte geriye kalan 9 milyar 211 milyon liralık kısmı Bakanlık gerçekleştirmiştir. Sürece dair açıklamasına devam eden Bakan Kurum, Samsun’daki çocukların geleceğine daha bir umutla bakıldığını belirtti.

1,404 konut rezervi kullanılacak

Samsun’un öncelikleri arasına; kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümü girdi. Geliştirilen hedefler doğrultusunda; Canik’te ve İlkadım’da süren projeler; Atakum, Vezirköprü, Tekkeköy ve Çarşamba ilçelerine yayıldı. Buradaki çalışmaları hızlandıran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yatırım değeri 280 milyon lirayı bulan kentsel dönüşüm projelerinin devamı olan Canik’te temel atma törenini gerçekleştiriyor. Alanda, Emlak Konut’un eliyle hayata geçmesi beklenen, 30 blokluk, 487 adet 2+1 ve 189 adet 3+1 olmak üzere toplamda 676 konut bizleri karşılayacak. Ayrıca 22 ticari ünitesinin inşa edileceği alanda, tüm konutlar Samsun’daki metruk binaların kentsel dönüşümü için rezerv yapı işlevini görecektir. İlkadım Kıran Mahallesi’nin 1.etabı için geçilen harekette, sayısı toplamda 953’ü bulan konut üretiminin ardından teslimler tamamlanmıştır. 2.etapta yer alan rezerv yapı alanlarında temel atma hareketi için çalışma başlatan Bakanlık, buradaki konutları, TOKİ eliyle halledecek. Yatırımda toplam değeri 430 milyon TL’ye dayanan bin 404 konut ve 37 ticari birim üretim aşamasını tamamladığında teslim işlemleri başlatılacaktır. Samsun için yapılan bu yatırımların yine Samsunlular için hayırlı olmasını dileyen Kurum, geçtiğimiz ay ihalesi yapılan İlkadım Toybelen Sanayi Sitesi’ni hatırlattı.

930 milyon TL’lik yatırım

Toybelen Sanayi Sitesi’nin ihale aşamasından geçtiğini bildiren Bakan Kurum, bu alan için yatırımın 930 milyon TL olduğunu söyledi. Geliştirme süresince bin 526 dükkan ile 82 ticari birime hayat verilecek. Çalışmaların yürütüldüğü dönemin bitişiyle teslimlerin 2022 yılını bulması bekleniyor. Samsun’da sanayiye verilen desteklerin en büyüğü olan Toybelen Sanayi Sitesi, esnafında yüzünü güldürecek. Süreç boyunca çalışmaların Samsun’un dört bir yanına dağıldığı konusuna açıklık getiren Bakan, 5 milyon vatandaşın, 81 il geneline yayılan 1 milyon bağımsız bölümden yarar sağladığını söyledi. Samsun’da 11 bin 600 konut projesine imza attıkları konusuna değinen Murat Kurum, TOKİ eliyle 50 bin ve 100 bin sosyal konut projesini Atakum, 19 Mayıs ve Canik ilçelerine taşıdıklarını ifade ediyor. 3 projede toplamda bin 497 konut inşa eden TOKİ, saha çalışmalarını sürdürmektedir. 2002 yılına dek gelişim göstermeyen Samsun, son 19 yıllık tarihi boyunca 17 belediye ile 1 milyon 330 bin kişiye hizmet verdi. Tarihte yalnızca 3 adet katı atık düzenli depolama tesisine sahip olan Samsun, belediye nüfusunun yüzde 14,8’ine hizmet veriyordu. Değişen ve gelişen bir Samsun için başlatılan çalışmalar, bugün 18 adet atık su artıma tesisini hayata geçirdi. Böylece belediye nüfusunun yüzde 85,5’ine hizmet veriliyor.