Kategoriler
Ekonomi Gündem

Sanayi üretimi 11 aydır kan kaybediyor

Sanayi üretimi 2019’un temmuz ayında, geçen yılın temmuz ayına göre düşüş göstermesiyle üst üste düşüş 11 aya ulaştı. Sanayi üretimindeki bu düşüş istihdamdaki kaybı da beraberinde getirdi.

İmalat sanayisindeki düşüş, yüzde 1.3 oranını buldu.

Yıllık bazda düşüş gösteren sanayi üretimi, 11’inci ayına yüzde 1.2 oranında azalışla girerken 2018 yılının mayıs ayında 5 milyon 669 bin olan istihdam, bu yılın mayıs ayında, 5 milyon 546 bine düştü. Yıllık bazdaki istihdam kaybı ise 123 bin oldu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı verilere göre; gıda ürünleri imalatında yıllık bazda yüzde 3.5 oranında azalış; ağaç, ağaç ve mantar ürünlerinde yüzde oranında 9.5 azalış; kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasında yüzde 7.4 azalış, ana metal sanayinde yüzde 11.9 oranında azalış, elektrikli teçhizatta yüzde 5.9 oranında azalış, motorlu kara taşıtında yüzde 6.9 oranında azalış, mobilyada yüzde 10.1 azalış, makine ve ekipmanların kurumu ve onarımda ise yüzde 4 oranında düşüş gözlemlendi.

Bir yıllık dönemi kapsayan süreçteki düşüş, ara malı üretiminde yüzde 5.3 oranına, dayanıklı tüketim malında ise yüzde 7 oranına ulaştı.

Ayrıca, İmalat sanayinde yüzde 1.3 seviyesinde; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ise yüzde 2.4 seviyesinde azaldı.

Artış gösterdi…

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre; 2019 yılının ağustos ayına göre, 2019 yılının temmuz ayındaki üretim, yüzde 4.3 seviyesinde artış gösterdi.

Temmuz ayında, bir önceki temmuz ayına göre, Madencilik ve Taş ocağı sektör endeksi yüzde 7.8 seviyesinde artış izlendi.

Dayanıksız tüketim malı üretiminde yıllık bazda yüzde 3.3 oranında, enerji üretiminde yıllık bazda yüzde 2.3 oranında, sermaye malı üretiminde ise yüzde 2 seviyesinde artış kaydedildi.

Üretim artışının en fazla olduğu sektör

Savunma sanayindeki üretim artışı, imalat sanayisindeki üretime yüzde 1.0 puanlık katkıda bulunarak imalat sanayisindeki düşüşün yüzde 2.3 olmasını engelledi.

Yıllık bazda en fazla üretim artışları; savunma sanayisindeki “diğer ulaşım araçlarının imalatı” yüzde 55.1 seviyesinde, metal cevherleri madenciliği yüzde 53.1 seviyesinde, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünleri yüzde 34.1 seviyesinde, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri yüzde 16.8 seviyesinde, eczacılık sektöründe yüzde 14.8 seviyesinde, giyim eşyalarında ise yüzde 9.6 seviyesinde gözlemlendi. Bu katkı olmasa