Kategoriler
Ekonomi Gündem

Şantiyelerde alınacak tedbirler: Ateş ölçümleri yapılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pandemiye karşı şantiyelerde alınması gereken önlemlere ilişkin tedbir kılavuzu yayımladı. İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanlarına sunulan kılavuzda işverenin iş yerinde aldığı tedbirlerin çalışanlarına bildirmesi gerektiğinin altı çizildi.

Uygulanması gereken tedbirlerin yer aldığı “Şantiyelerde 19 Adımda Yeni Tip Koronavirüse Karşı Korunun” başlıklı kılavuzda, iş birliği ve koordinasyon sağlanmasına, iş verenler arasındaki bilgi alışverişinin düzenli bir şekilde uygulanmasına özen gösterilmesi gerektiği kaydedildi.

Acil durum planları güncellenmeli

Hürriyet’in haberine göre; mevcut acil durum planları ve risk değerlendirmeleri güncellenecek.

Kılavuza göre; çalışanlarda hastalığın tespit edilmesi durumunda uygulanacak eylem planının mevcut acil durum planlarına ve risk değerlendirmelerine eklenmesi gerekiyor.

“Görevlendirilen çalışanlar ve sorumlulukları belirlenecek. Koordineli çalışma sürdürülmesi sağlanacak.” ifadelerine yer verilen kılavuzda, “Çalışanların riskini en aza indirmek için gerekli tedbirler planlanacak.” sözleri kaydedildi.

Çalışan görüşleri dikkate alınacak

Hâlihazırda duran büyük çalışma ekipleri, bölünerek küçük birimlere ayrılacak. Şantiye ortamında sosyal mesafe kuralına uyulacak. Alınması gereken tedbirlerin tespiti ve tedbirlerin uygulanması aşamasında İSG profesyonellerinin ve çalışanların görüşleri alınacak.

İş uygulamaları, mümkün olan en az kişiyle uygulanmasına yönelik çalışma planı oluşturulacak. Çalışanlar arasındaki iletişim asgari düzeye indirilecek. Doğru tedbirler alınıp çalışanların hayatının riske girmesi önlenecek.

Ateş ölçümü yapılacak

Çalışanların ateşi, sabah işe giriş saatinde ve öğle arasında ölçülecek. Ateşi normal değerlerden yüksek olan şantiye çalışanları, iş yeri hekimine yönlendirilecek. Ayrıca, zorunlu olmadıkça şantiyeye giriş ve çıkış olmayacak.

Toplantılar sanal ortamdan yapılacak

Bakanlığın yayımladığı tedbirlere göre toplantılar, sanal ortamdan yapılacak. “Çalışanların standartlara ve işe uygun kişisel koruyucu donanımlar kullanması sağlanacak.” denilen kılavuzda, “Koronavirüs belirtisi olan çalışanlar maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılacak.” bilgisi yer aldı.